Șaorma este un preparat de tip fas food foarte cunoscut, indragit dar si controversat. Controversat aș spune doar la noi, deoarece multe fast food-uri au deviat de la reteta originala transformand shaorma intr-o adevarata bomba calorica nesanatoasa. Conform wikipedia shaorma este o mâncare preparată din felii subțiri, prăjite, de carne peste care se pun legume proaspete, legume murate și un sos special, întreaga compoziție învelindu-se într-un rulou din clătită sau foaie de pită. Totul este in regula, perfect satios si sanatos doar ca la noi se adauga cartofii prajiti, sosuri foarte dubioase si de multe ori in loc de carnea preparata la gratar snitele sau alte chestii. Am incercat prin aceasta reteta sa reduc din numarul de calorii si sa prepar o saorma mai usoara , la fel de gustoasa in care predomina salata si carnea de pui.
Va recomand sa folositi pulpe dezosate de pui, sunt mult mai fragede si mai suculente si daca le marinati conform retetei o sa vedeti ca obtineti o bunatate de carne. In fapt puteti sa retineti reteta de marinada si sa o folositi pentru carnea de pui care o faceti la gratar, este absolut perfecta.
Deasemenea nu am folosit maioneza, am inlocuit-o cu un sos de iaurt usor si fresh care da un gust foarte bun salatei.
Singura chestiune dealtfel foarte importanta este gratarul sau grill-ul , eu am prajit carnea intr-o tigaie de fonta, daca aveti un grill de fonta sau electric nu ezitati sa-l folositi.
Și nu vă speriați de lista lungă de ingrediente, presupun ca le aveti toate prin camara, sunt destul de cunoscute.
Șaorma ușoară de pui
Ingrediente 4 portii generoase:
- 1kg pulpe dezosate de pui
Pentru marinada:
- 4 linguri ulei de masline
- 3 linguri suc de lamaie
- 4 catei zdrobiti de usturoi
- 1 lingurita de scortisoara
- 2 lingurita coriandru zdrobit
- 2 lingurita chimen zdrobit
- 2 lingurite boia dulce
- 1/2 lingurita fulgi de chilli
- 2 lingurite sare
- 1 lingurita piper
Pentru salată:
- 2 salate iceberg
- 1 castravete Fabio
- 400g rosii cherry
Pentru dressing:
- 2 linguri ulei de masline
- 4 linguri iaurt cremos
- 4 linguri suc de lamaie
- 1 catel de usturoi zdrobit
- 1 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper
Intr-un bol amestecam ingredientele pentru marinada.
Punem carnea de pui intr-un bol si turnam marinada peste ea si amestecam usor cu mainile astfel incat carnea sa fie unsa peste tot cu condimente. Acoperim bolșul si-l punem la frigider timp de minim 30 d eminute.
Eu am folosit o punga care se inchde ermetic, este foarte eficienta si nu ocupa loc in frigider.
Dupa 30 de minute scoatem carnea de la rece si o prajim la gratar, grill timp de 7-8 minute pe fiecare parte pana se rumeneste frumos si este bine facuta.
Scoatem carnea pe o farfurie si o acoperim cu folie, o lasam sa stea pana preparam salata.
Intr-un bol mare punem salata, castravetele taiat felii subtiri, maslinele ( eu nu am pus) , rosiile cherry taiate sferturi.
Punem intr-un bol mic ingredientele pentru dressing, le amestecam si le turnam peste salata. Amestecam usor si salata este gata.
Puteti servi shaorma cu lipie sau pita pe care le-ati prajit putin pe grill.
Este foarte buna!
Reteta am preluat-o de pe un blog din pacate nu mi-am notat numele.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]