Cele mai bune saratele cu branza, va spun de la inceput. :) Nu am crezut sa scriu asta, dar desi reteta pe care o am pe blog e foarte buna si o fac de cand ma stiu, acestea sunt mult mai crocante. Dupa cateva zile sunt la fel de bune!
Saratelele cu branza sunt un aperitiv sarat ce place tuturor, atat copiilor, cat si adultilor. Sunt usor de preparat dar oarecum migaloase. Desi foaia de aluat se intinde, apoi se unge cu ou batut si se presara deasupra sare, susan sau seminte, iti ia ceva timp sa le pui in tava si sa le coci. Dar sunt atat de bune atat calde, cat si reci incat mereu trebuie sa faceti portie dubla, eu una asa procedez, tot le scot intr-un bol si mananc din ele, iar de cand am si copii am si ajutoare la mancat asa ca prima tava nici nu o pun la socoteala :)
Reteta de mai jos o am de pe un grup cu retete turcesti, ii apartine doamnei Denis Miras, ocazie cu care ii si multumesc, seamana foarte mult cu cea pe care o am pe blog insa se pune mult mai multa branza si mai multa grasime adica ulei. Se adauga atat unt, cat si ulei, astfel incat aluatul este usor gras, dar se lucreaza foarte bine.
Din pacate nu mai retin cate tavi cu saratele au iesit, dar ies undeva la 6-7 tavi de aragaz din cantitatile scrise.
In plus fata de reteta originala am folosit si faina integrala dar doar o treime . Voi puteti sa le faceti doar cu faina de tip 650 daca doriti eu am zis sa incerc o varianta mai sanatoasa a lor. Oricum ies foarte bune, crocante cu gust de branza, o nebunie!
Ingrediente pentru reteta de saratele cu branza
Cantitati pentru 6-7 tavi mari de aragaaz
- 250g unt minim 80% grasime
- 1 cana de 250ml ulei
- aproximativ 250ml apa
- 50g drojdie proaspata
- 1 lingurita zahar
- 1 lingurita sare
- 2 lingurite de chimen (optional)
- 400g branza telemea rasa (de preferat cat mai uscata)
- 500g faina alba de tip 650
- 250g faina integrala
- 2 oua pentru uns deasupra
- susan, sare grunjoasa, mac, chimen
Cum se fac saratelele cu branza?
Drojdia se freaca cu o lingurita de zahar si se adauga o lingurita de faina si 100ml apa calduta, apoi se lasa sa creasca.
Intr-un bol se pune faina, untul la temperatura camerei, ulei, apa calduta, sarea, chimenul, branza data pe razatoarea cu gauri fine.
Adaugam drojdia crescuta si framantam rapid un aluat elastic . Daca e cazul mai adaugam putina apa.
Punem aluatul la rece timp de o ora.
Pentru a lucra cu aluatul nu trebuie sa folositi faina sau ulei in plus.
Impartiti aluatul in 5 sau 6 bucati.
Luam o bucata de aluat si o intindem intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 5mm. Ouale le batem cu o lingura de lapte si ungem foaia cu o pensula apoi presaram susan sau mac sau sare depinde ce va place. Taiem saratelele si le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Coacem saratelele la 180 de grade Celsius timp de 10-12 minute, pana se rumenesc putin. Ca sa mearga mai repede, va recomand sa folositi doua tavi pana se coc primele le faceti pe urmatoarele.
Pastram saratelele intr-o cutie de carton sau de metal.
Sunt foarte foarte bune!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]