Reteta de saratele (adica chestii mici si sarate) sau covrigei o am de la mama mea. Se fac repede si usor, pacat ca din ce in ce mai rar… se pare ca au cam pierdut lupta in fata celor facute din aluat congelat. :(
Ingrediente pentru reteta de saratele sau covrigei
Cantitati pentru pentru 90 buc covrigei
- 100 g cascaval ras
- 200 g unt sau margarina (puteti pune 100 g unt si 50 g untura )
- 50 g smantana
- 25 g drojdie
- 1 ou intreg + 1 galbenus pentru uns deasupra
- faina aproximativ 500 g
- sare, chimen, mac, susan
Cum preparam reteta de covrigei sau saratele?
Se amesteca ingredientele, se adauga sare, apoi framantam pana obtinem o coca omogena care o lasam sa dospeasca o ora.
Apoi se intinde in foaie subtire, se taie bastonase sau daca aveti forma puteti decupa covrigei.
Se ung deasupra cu ou si se presara mac, chimen sau susan.
Se coc la 180 de grade Celsius timp de 10 minute.
Din cantitatea asta mi-au iesit aproximativ 3 tavi. Se pot pastra mai multe zile, de obicei mama facea portie dubla inainte de Craciun si stateau (cateodata) pana dupa Anul Nou.
Si in varianta de covrigei:
Reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Saleurile arata foarte.Le voi pregati si eu!
Multumesc, sper sa-ti reuseasca !
foarte bine arata saleurile tale. Dar cu ce le-ai taiat sau cum le-ai aliniat asa perfect?
Se gasesc niste tipare de taiat saratele si ies foarte bine. Singura problema este ca trebuie apasat bine ca sa se decupeze aluatul pana la planseta. Eu trec apasat cu sucitorul peste acel tipar.
Gasiti aici: http://www.pandortex.ro/kereses/tipar-pentru-saleuri-c7645
Cu cutitul :)) am mana sigura, de la desenul tehnic din facultate . Daca vrei se gaseste de cumparat rotita de taiat cu forma ondulata, merge foarte usor cu ea.
PS Despre tort ma intereseaza reteta de crema :), poti sa-mi trimiti pe mail . Multumeesc, pup pe Emma :)
Tare bine arata saleurile tale si de abia astept sa le incerc, Noi de obicei le facem de anul nou asa ca mai am ceva timp. Dar in reteta, spui "Se amesteca ingrendientele , se adauga sare pana obtinem o coca omogena " vrei sa zici faina nu?
Multumesc!
Uite am modificat :)reteta … se adauga sare si se framanta pana obtinem o coca omogena :).
nu am cuvinte cat sunt de delicioase.nu va va parea rau daca le incercati.e prima reteta de saleuri care imi place cu adevarat.multumim pt reteta.andreea
Andreea ma bucur ca ti-au placut, eu le fac foarte des pentru ca iasa multe si sunt tare bune :).
Amalia, poti sa imi zici ce intelegi prin ffoc potrivit? eu as intelege cam 180 grade? e bine?
Si cam cit trebuie sa stea in cuptor? Asta e proiectul meu de weekend :)))) nu am mai facut niciodata (eu mai mult cu ciocolata) si de-asta imi trebuie si informatiile astea! Multumesc mult!
Amalia, am facut saleurile astea de trei ori pana acum si as vrea sa le fac si pentru Pasti,insa,de data asta,as incerca cu telemea ca am un calup bunut,crezi ca vor iesi bune si asa sau mai bine sa cumpar cascaval? Cu cascaval sfaraiau tare frumos la cuptor! Ce parere ai,ies si cu telemea? Multumesc!Ionela
Ionela poti pune si telemea, eu am facut si cu telemea, atat ca nu se "intinde" ca si cascavalul :).
Foarte bune! Le-am facut cu faina integrala si de secara si au iesit foarte foarte bune, mai ales cele cu chimen! Gustoase si numai bune de rontatit langa un pahar de iaurt.
Dany
In primul rand felicitari pentru site! imi plac foarte mult retetele tale, unele dintre ele chiar le-am incercat. Azi am facut saleurile si sunt incantata de ce a iesit. Multumesc si spor la gatit;)
Paste Fericit!
Cu drag Cristina si sarbatori frumoase!
Buna Amalia, multumesc pentru reteta ! Au iesit super bune
saleurile. Pentru ca nu am avut margarina am pus unt, dar cantitate mai mica
doar 140 gr si 200 gr. de cascaval ras. Drojdie proaspata nu am avut dar am pus
uscata ( 1 lingura). La inceput am fost putin sceptica pentru ca reteta nu avea
apa sau lapte, dar smintina si oul au legat foarte bine aluatul.
Intr-adevar prima tava s-a topit cum am scos-o din cuptor.
Inca o data iti multumesc si spor la bunataturi.
Multumesc mult si ma bucur ca ti-a reusit reteta,a cum sper sa incerci si altele :).
sper sa iasa arata bine in poza si multam ptr reteta
Sper si eu :).
Buna,Amalia! Am facut mai inainte aluatul,si as vrea sa te intreb:se pune in frigider pentru dospit?Sau se lasa normal?Am doar 13 ani si sunt incepatoare la gatit :)):”>.Poate imi trimiti detaliile prin email.
Se lasa la temperatura camerei.
Azi cred ca o sa le incerc si eu…sper sa imi iasa…;)
Buna ! Am si eu doua intrebari crezi ca se pastreaza 2 saptamani si unde ar trebui sa le depozitez?si as vrea sa stiu de unde ai luat forma de covrigei.multumesc frumos
Intr-o cutie de tabla, forma de covrigei am cumparat-o de la un magazin de langa piata.
Ma apuc de treaba cand ma uit la poze deja salivez
Crăciun fericit! Am făcut conform rețetei și au ieșit ff. bine. Timpul de coacere la cuptorul electric Beko a fost de 20 minute, nu 10, cum scrie în rețeta.Am pus tava la nivel intermediar.A doua zi sunt fragezi, deci rețetă este buna de salvat.Multumim!
Cu drag!
Buna Amalia,
Mulțumesc frumos pentru rețetă covrigeii au iesit delicioși toate lumea i a lăudat. Când fac trebuie sa pregătesc trei porții și aproape k nu ajung.
O zi frumoasă iti doresc și felicitări pentru rețete.
Multumesc, asemeni!