Se poate sa nu postez reteta de socata? In fiecare an abia astept sa infloreasca socul sa-mi fac racoritoarea preferata . Pentru cele care nu ati incercat-o inca, mai este timp. :)
Ingrediente pentru un borcan de 5 litri de socata:
- 5-6 flori de soc mari
- 3 lamai
- 200g zahar
Cum facem socata?
Se pun florile in borcan, apoi se adauga lamaiile taiate felii mai mari, zaharul si apoi completam cu apa.
Acoperim cu o farfurioara si scoatem afara la soare.
Amestecam in fiecare zi, in 3-4 zile cu soare ar trebui sa fie gata. Strecuram si pastram la frigider in sticle .
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
socata sau sucul natural de soc imi place si mie foarte mult.am facut si eu sau mai bine zis astept inca sa se faca.dupa ce o pun la sticle ar trebui sa le mai controlez din cand in cand parca nu?nu am mai facut de cativa ani ca nu mai stiam reteta dar mia dat-o matusa mea zilele trecute.
Da Alina, eu amestec usor cu o lingura de lemn in fiecare zi. Inca mai am o sticla asa ca esti invitata mea :).
My mom used to make elderberry juice long ago. I love it, wonderful flavor :))
It's true Ljilja, in Romania Coca-Cola company produced a juice with this flavour. It is called "Fanta Socata". Kisses from Romania!
sa vad daca am inteles bine:
dupa cele cateva zile in care sta la soare si amestec zilnic, o pot pune in bidoane la frigider? si apoi trebuie sa ii mai fac ceva? doar o strecor cand o bag la rece, si atat. apoi nu mai trebuie amestecata. asa?
am fost azi la padure si am cules niste soc, cu gandul sa fac o socata, dar nu am mai facut pana acum.
Da asa e… o gusti si iti dai seama ca e facuta… dupa ce o bagi la frigider nu mai trebuie amestecata. Sa-mi scrii cum ti-a iesit .
Amalia, scuza-ma te rog, dar sunt atat de ametita! merge sa pun zaharina in loc de zahar?
Ups, asta nu stiu … banuiesc ca zaharul ajuta la fermentare dar zaharina… chiar nu stiu , poate te ajuta fetele daca citesc comentariul :).
oooo,asta stiu,si eu faceam ,e foarte bune si racoritoare,ii simt mirosul,uffff,e greu sa fii departe
hi, new to the site, thanks.
buna amalia. as avea si eu o rugaminte,se poate sa-mi spui daca nu am borcane de cinci l pot sa pun si in sticle de plastic de 5 l? si e ok si pentru bebei nu?(adica peste un an). felicitari pentru noua fata a site-lui,super profi
Sincer nu prea sunt prietena cu plasticul :)… mai bine pui intr-o oala emailata si deasupra tifon… cat despre bebe nu stiu pentru ca nu am :) poate intrebi pe altcineva … multumesc mult sper sa fie mai prietenos decat blogul . Weekend placut!
ok.mersi mult.o zi placuta
sunt romanca dar traiesc in Spania in Madrid.
am o verisoara in Barcelona intr-un sat si acolo in padure am gasit soc. pana am ajuns acasa in Madrid am lasat floarea de soc la uscat .
vreau sa stiu daca este la fel de buna ca si floarea proaspata
Ruxandra doar pentru ceai, pentru socata nu este buna .
nu cred ca exista cineva care sa spuna ca nu-i place socata !!!!.. este sucul copilariei !!!
Asa e, bine ca mi-ai amintit de ea sa fac o portie :)).
chiar vorbeam cu asistenta de la cabi , dar ea zicea ceva de drojdie…am inteles eu bine? cu drojdie nu prea-mi vine sa o fac. Nu-mi amintesc din copilarie cum o facea bunica, si sincer nu am facut-o niciodata,dar tare as vrea… deci nici o drojdie din cate vad.
Si sa o pun la soare pe balcon? Ti-as multumi de raspuns tare mult!
Eu nu folosesc drojdie deloc, o lasi in balcon la soare, o sa fermenteze socul singur, din cate stiu drojdia grebeste procesul de fermentare.
S-ar putea pune drojdie dar nu e nevoie. Numai cu zaharina nu fermenteaza, se poate incerca un compromis „zahar – zaharina”. Se poate face si cu flori uscate, daca nu avem flori proaspete.
Dupa ce las florile de soc cu feliile de lamaie la macerat la soare cateva zile, decantez sucul si-l trag la sticle din plastic, de apa minerala, pun in fiecare sticla cateva stafide si infiletez bine dopul. Mai las sticlele o saptamana, chiar doua, la intuneric si racoare, dupa care socata se poate consuma.
Sticlele de plastic nu afecteaza gustul socatei, sunt mai usor de manipulat si nu exista pericolul ca acestea sa explodeze din cauza presiunii, fiind foarte rezistente. Atentie insa cand deschidem sticla sa lasam presiunea sa iasa incet, altfel vom improsca peste tot cu socata.
Mihai multumim pentru sfaturi !
Socata se poate face si cu miere in loc de zahar (la 5 litri de apa 250 grame miere), in rest se procedeaza la fel (doar ca eu nu pun lamaile cu coaja cu tot – decat daca sunt organice… – ci doar zeama lor). Iese delicioasa. Tot dupa aceasta reteta, cand s-a terminat socul, am facut cateva ture cu petale de trandafiri (din cei pt dulceata), cu miez de ananas proaspat si cu zmeura. Au iesit delicioase si am avut toata vara sucuri naturale si racoroase. Voi incerca pe rand si cu capsuni, cirese, caise si piersici vara viitoare. Acum ma pregatesc sa incerc cu soc uscat (am ceva provizii si pt suc si pt ceai – e si asta super parfumat).
Multumesc pentru ideile delicioase :).
300 Kg de zahăr? Probabil grame….
:)) grame cu siguranta