Spaghetti alla carbonara

Ei da, sotul meu este fan paste, pacat ca nu ii gatesc asa de des :)), dar cand totusi nu mai rezist la rugaminti pun in aplicare cate o portie :). Reteta asta este foarte cunoscuta, poate prin faptul ca nu este pretentioasa si se face foarte repede. De-a lungul timpului am incercat mai multe variante dar totusi cea de ieri mi-a „ramas la suflet” ca sa zic asa pentru ca a iesit cel mai bine.

Pentru o portie sanatoasa ( 2 normale):
250 g paste tip spaghetti
150 g bacon , kaizer sau sunca
2 galbenusuri si 1 albus de ou
100 g parmezan sau brânză dură  ( eu am folosit ca tot românul cascaval dar voi sa nu faceti asa)
2 linguri ulei ( daca faceti cu bacon sau kaizer renuntati la ulei)
sare, piper
Pentru inceput punem apa la fiert cu putina sare, la paste aveti nevoie de multa apa, calculati la 100g paste 1 litru de apa.
Sunca o taiem cubulete si o prajim la foc mic pana se rumeneste bine. Lasam sa se raceasca putin
Ouale le batem cu sare, adaugam putin piper proaspat, apoi cascavalul rasAdaugam si sunca prajita. Intre timp pastele s-au fiert, le strecuram rapid si le punem fierbinti peste amestecul de oua , sunca si branza. Amestecam bine, o sa vedeti ca ouale se incheaga rapid iar pastele vor fi acoperite de un sos delicios.
Servim imediat!
Pont: nu aruncați apa de la paste, dacă vi se pare că pastele nu sunt suficient de cremoase, adăugați puțin din ea, contine amidon și face sosul mai cremos.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


26 de comentarii la „Spaghetti alla carbonara”

  1. Noua ne plac foarte tare pastele gatite sub orice forma sarata (mai putin dulce). Reteta asta e ideala atunci cand esti satul de atatea mancaruri grele de sarbatori. Ce bunatati gatesti de Paste? Te sarut si iti doresc Paste fericit, sanatate si mult spor! (poate mai vorbim pana atunci dar ti-am urat de acum sa fiu sigura). Pupici!

  2. Draga Amalia iti multumesc mult de tot pentru urari si iti doresc si eu sarbatori frumoase alaturi de cei dragi :). De Pasti ma duc la tara, va fi ceva traditional , oua rosii, pasca ( la noi se face cu branza sarata), drob, supa de pui cu taietei , friptura de miel, cozonaci si prajituri bineinteles. Vreau s afac islere, prajitura Kinder Pingui si inca o praji . Am renuntat la tort. Te pup si spor la gatit/curatenie !
    PS Sa incerci reteta este f buna, eu am incercat mai multe variante, cu smantana cu albusuri batute spuma, etc dar asta e super !

  3. F bine arata pastele Amalia.Si noua ne plac tare mult…doar ca noi le facem mai „uscate”,adica sosul de branza si oua il punem cu spaghetele intr-o tigaie pt 2-3 minute….cat sa se inchege oul.:)

  4. Vai m-ai innebunit. Eu pana acum, cred ca din lene, am tot cumparat sos carbonara gata preparat. Dar cum arata ale tale..in prima poza.. si nu e greu deloc de facut! Mersic!

  5. Micki asa le faceam si eu inainte, tot aveam impresia ca raman „crude” dar varianta asta mi se pare super :), ieri le-am mai facut o data :)).

  6. Ce frumos trebuie sa fie la tara (nu am petrecut niciodata Pastele la tara) si atatea bunatati faci! Yami…Te sarut cu drag si Paste fericit inca odata!Sa te bucuri de liniste si momente binecuvantate alaturi de ai tai! Cu mult drag te imbratisez.

  7. Draga Amalia tare bine mi-au „picat” vorbele tale, uite pentru tine dupa Pasti o sa postez niste poze cu tot ce-am pregatit :). Te pup si numai bine!

  8. LA CASA DE OAMENI BUNI DUMNEZEU FACE MINUNI, PUNE INGERI LANGA EA, SA LE RADA INIMA. PACE, GAND IMPLINIT SI SARBATORI FERICITE.

  9. Foarte bune , si mie imi plac mult, desi bacon-ul (sau celelalte variante) aduce destule calorii – eu folosesc doar ulei, dar in loc de cascaval folosesc parmezan proaspat ras (de preferat cel maturat macar 24 luni)… si chiar cu ceapa – dar atunci se rumeneste ceapa taiata subtire julien in tigaie , se adauga pastele fierte (mai putin cu 1 minut – pt faza din tigaie) si ouale batute, sare si piper si se mesteca pe foc pina s-a inchegat un pic oul – de obicei cam un minut … mmm : o)

  10. Buna si varianta asta insa eu am o problema , daca fac paste fara carne le mananc doar eu :(, sotul meu iubit nu mananca fara carne , dar poate gasesc o solutie de compromis, varianta ta e si mai simpla asa ca o sa o incerc cu siguranta !

  11. In privinta bacon-ului se mai poate face ceva – inainte de prajire sa incerci sa scoti cit mai mult din grasime, si sa il prepari in ulei – astfel sa pastrezi gustul, mai putin grasimile saturate, care e bine sa fie tinute la distanta. Desi carbonara clasica e cu bacon :D… dar pastele sunt perfecte pt retete vegetariene :) .. o idee ar fi "pacalirea" – un aperitiv pe baza de carne si apoi pastele fara carne, iar in timp nu va mai cerere pt carne in paste :o )

  12. salut..ma numesc in Ramona…si traiesc in Italia..nu vreau sa crezi ca iti fac vreo observatie dar adevaratele paste carbonara nu se fac asa…ci anume::….se pun pastele la fier(asa cum ai Zis si tu):D,se prajeste sunculita in ulei de masline..intr-un castron se bate oul cu un PIC DE SMANTANA(ii da un gust formidabil),un pic de piper(EU PUN VEGETA)…dupa ce sau fiert pastele..se pun peste sunculita din tigaie..si se lasa 2,3 minute pe foc si se amesteca continuu…apoi se ia de pe foc..si se adauga oul cu smantana si piperul pe care le-am batut primadata..apoi in farfurie se pune cascavalul ras…ar fi bine sa fie facuta,cui ii place,cu SUNCULITA AFUMATA….HMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM!!!!DELICIOAS;););)…sper ca nu te-ai suparat ca ti-am spus ca nu se fac asa cum ai zis tu…incearca asa cum ti-am zis eu si ai sa vezi ce bun o sa iese…singurul truc este sa lucrezi ff rapid mai ales cand adaugi oul peste paste..sa amesteci ff repede…;);)BAFTA!!!

  13. Ramona iti multumesc mult pentru sfat, sa stii ca am citit multe variante de paste carbonara…o s aincerc si varianta ta sunt convinsa ca e foarte buna :). Te pup!

  14. Buna Amalia , aseara ti-am descoperit blogu' si pot sa spun ca am ramas ore in sir si m-am uitat pe toate retetele tale care sunt o minune. Astazi am facut si eu paste alla carbonara dupa reteta ta , au iesit un deliciu , a mancat chiar si mama care este anti-paste. Esti o super femeie … tin sa precizez ca am 19 ani si imi esti un model in bucatarie. Te-am pupat

  15. Roxana iti multumesc mult pentru aprecieri, ma bucur ca iti place sa gatesti… o sa vezi pe blog multe retete usoare si rapide, sper sa le incerci. Te pup!

  16. Amalia reteta ta ma facut sa inghit in sec si sa poftesc la o carbonara
    vreau sa iti prezint o carbonara adevarata. reteta de restaurant pentru ca reteta ta se apropie foarte mult de cea originala spre deosebire de altii care se dau mari cunoscatori dar pun tot felul de ingrediente care nu au ce cauta acolo.
    carbonara pare o reteta simpla, dar sa o faci cum trebuie trebuie exersat putin,asa ca nu dezarmati daca nu va iese din prima:))
    asadar pentru o portie de carbonara aveti nevoie de 125g spaghetti, un ou intreg,branza razuita (obligatoriu parmezan+romano), piept de porc afumat(atentie piept de porc crud si afumat,cel fiert strica totul), piper proaspat macinat.
    prepararea: se pune pieptul de porc taiat cubulete la rumenit cu putin ulei de masline intr-o tigaie si se presara piper din abundenta. separat punem pastele la fiert.Intrun bol batem oul pana cand isi pierde vascozitatea si devine lichid apoi adaugam parmezan + romano pana cand continutul are o textura cremoasa si mai densa.Cand pieptul de porc sa rumenit punen peste el in tigaie pastele fierte cam pe jumatate spre al dente amaestecam putin ca sa ia aroma, apoi punen cam un juma de polonic de apa in care a fiert pastele(apa are rolul de a lega sosul si de al omogeniza) iar apoi turnam continutul de ou cu branzeturi peste pasre si amestecam putin dupa care montam pastele in farfurie.Rezultatul final : pastele trebuie sa aiba un sos cremos, oul nu trebuie sa se cuaguleze si se servesc in farfurie adanca pt ca sosul sa isi pastreze cremozitatea.dupa cum ati observat nu se pune sare deoarece se foloseste apa in care a fiert pastele. deci contine sare + ca si branzeturile contin sare.
    nu ramane decat sa va spun pofta buna

    1. Iti multumesc mult pentru reteta, retin ideea cu pieptul de porc.
      O sa fac pastele dupa varianta ta si sunt convinsa ca au gust mult mai bun.
      Eu am mancat in Italia paste nici nu „miros” ale noastre pe langa ele ca sa ma exprim mai putin elevat, insa dupa cum vezi unele retete sunt mai vechi…intre timp m-am mai perfectionat si eu.
      Din pacate sunt atatea retete incat nu mai stii care este cea originala.
      Oricum apreciez efortul de a impartasi retetele cu mine si implicit cu cititorii.
      Nu ma supar de nicio critica :).

  17. Buna. Am ajuns intamplator aici, fiind o mare iubitoare de spaghete carbonara. Nu stiu ce sa zic de cascavalul adaugat. Carbonara se fac cu o branza tare (parmezan, grana padano, pecorino romano). E prima data cand vad o reteta cu cascaval si nu mi-o pot imagina deloc. Nu sunt experta in bucatarie, dar imi place foarte mult sa pregatesc fel si fel de paste si la Carbonara chiar recomand o branza tare. In rest, arata bine :)

    1. Simina ai mare dreptate :) unele retete ar trebui respectate asa cum sunt insa se pare ca mai mergem si pe variantele romanesti :) sincera sa fiu cred ca am facut si cu parmezan… acum il folosesc destul de des si sincer imi place :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.