Poate am mai scris că mereu am avut o reținere fata de naut. Și nu gustul era problema, mi se parea (pe buna dreptate) că baloneaza mai rau ca fasolea. Insa cu timpul am descoperit modalitati de a-l prepara care m-au facut sa-l indragesc, nu se gateste greu, iar preparatele cu el sunt gustoase! Cum ar fi de exemplu hummus-ul sau supa crema de naut, care mie mi s-a părut exceptionala. Stiti ca iubesc supele creme si de aceea scriu asa de mult despre ele si folosesc doar cuvinte de lauda :)
Nautul este bogat în proteine (are o concentratie de 24% proteine), saruri minerale si in complexul de vitamine B. Ce-ar fi de retinut este ca reduce pofta de alte gustari. In mare parte acest lucru se datoreaza continutului mare de fibre. Asadar daca aveti probleme cu kilogramele in plus, este indicat sa-l consumati cu regularitate. Dupa cum vedeti doar lucruri bune se scriu despre el, sincer pe mine ma intereseaza gustul mai mult, poate sa aiba o mie de beneficii daca nu are gust bun. Scriu asta pentru ca majoritatea persoanelor cu care am vorbit despre el, nu se dau in vant dupa el dar fara un motiv anume, cred ca singurul concludent este ca nu stiu sa-l prepare. Asa ca m-am gandit sa-l gatesc sub forma de supa crema si sa va prezint reteta asa cum am preparat-o eu, simpla si buna, pot sa spun ca sotul meu a mancat si nu a stiut ce supa crema era, doar ca a fost „grozava”.
In prepararea ei am folosit un condiment care cu siguranta face casa buna si anume chimenul, pe langa faptul ca va scapa total de balonare, ii da un gust si o aroma minunate.
Supa crema de naut este un preparat gustos, este indicata in sezonul rece (eu am facut-o putin picanta) care se prepara in maxim 40 de minute daca folositi naut din conserva. Am facut o cantitate mai mare pentru ca am fost mai multe persoane la masa, voi puteti sa le injumatatiti daca sunteti 2-3 persoane.
Ingrediente pentru reteta de supa crema de naut
Cantitati pentru 8 portii
- 4 morcovi
- 1 radacina pastarnac
- 400g naut (din conserva)
- 1 ceapa potrivita
- 1 lingurita chimen
- 2 linguri ulei
- 1,4 litri supa de pui (sau apa daca nu aveti supa preparata, eu am avut congelata)
- sare, piper proaspat
- sos Tabasco sau orice tip de sos picant
Cum preparam supa crema de naut?
Legumele se curata si se taie bucati mai mari. Incingem uleiul intr-o oala si adaugam chimenul, il lasam sa se prajeasca putin apoi adaugam restul legumelor. Amestecam usor si mai lasam doua minute apoi adaugam supa. Daca nu aveti supa de pui puteti pune apa si un condiment universal. Ce inteleg prin asta? Nu vegeta, acum se gaseste condiment bio, fara saruri sau monoglumatat de sodiu. Adaugam si sare, aproximativ 1/2 lingurita.
Lasam sa fiarba la foc mic cu capac. Cand legumele sunt aproape fierte adaugam nautul scurs si spalat. Mai lasam 10 minute sa fiarba impreuna cu legumele, apoi luam oala de pe foc, strecuram supa si cu blenderul zdrobim legumele adaugand putin cate putin din zeama in care au fiert.
Consistenta o dati dupa bunul plac. Mai adaugati sos picant si piper proaspat rasnit.
Serviti fierbinte cu crutoane. Puteti sa lasati deoparte cateva boabe de naut pe care sa le puneti deasupra impreuna cu verdeata, seminte sau sos picant.
Este foarte buna supa crema de naut, va recomand si voua sa incercati aceasta reteta! Poate fi perfecta pentru zilele in care tineti post si doriti sa va diversificati meniul. :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]