Cand vine vorba de supe sau ciorbe, spun prezent pentru ca imi plac foarte mult, atat sa le prepar, cat si sa le mananc :). Supele de legume sunt preferatele mele si reteta de mai jos face parte din aceasta categorie. Este o supa mai consistenta, numai buna de mancat in zilele reci de toamna sau iarna. Povestea acestei supe este oarecum celebra printre colegii de munca. Desi sunt ardeleanca mama m-a invatat o multime de retete cu praz . Pentru ca da, dragii mei, prazul la fel ca toate legumele este foarte sanatos si gustos. La birou toti colegii ma priveau cu uimire ca sa nu spun ca erau chiar reticenti atunci cand le povesteam retetele asa ca m-am hotarat sa pregatesc o reteta de supa in cantitate mai mare si sa le fac surpriza de a gusta chiar la birou. Nu va spun cat de des mi s-a cerut reteta dupa si de cate ori era pomenita `vestita supa a Amaliei` la masa de pranz. Supa a devenit astfel o amintire placuta si ma gandesc cu drag la colegii mei de fiecare data cand o pregatesc. Ce nu stiu ei insa e ca acum mai am un secret: Bulgarasi de Savoare, un condiment universal cu legume natural uscate care imbogateste gustul preparatelor mele. Stiu ca multi imi citesc blogul si mi-au aflat secretul, dar nu ma supar deloc, abia astept sa imi spuna cum au impresionat familia cu reteta imbunatatita cu Bulgarasi :).
Va impartasesc reteta mea de Supa de legume cu galuste si parmezan, cu rugamintea de a citi tot
articolul deoarece, la final, va asteapta o provocare savuroasa :).
Ingrediente:
- 400g praz
- 25g margarina
- 1 cartof potrivit
- 1 ceapa potrivita
- 1000ml apa
- 1 lingura condiment Bulgarasi de Savoare legume
- 2 linguri smantana pentru gatit
Pentru galuste
- 60g faina de malai
- 1 ou mic
- 1 lingura parmezan ras
- 1 lingura patrunjel verde tocat
- 250ml apa
- 1 lingurita condiment Bulgarasi de Savoare legume
1. Prazul il spalam bine, indepartam partea verde si apoi il taiem felii. Ceapa o curatam, o spalam si o taiem felii, la fel si cartoful, doar ca il taiem cubulete. Intr-o oala mai mica topim margarina, apoi adaugam legumele si le lasam 2-3 minute sa se caleasca. Adaugam 1 lingura de Bulgarasi de Savoare si completam cu 1 l de apa. Lasam sa fiarba 20 de minute la foc mic.
2. Pana fierbe supa, preparam galustele; punem la fiert 250ml apa in care adaugam 1 lingurita Bulgarasi de Savoare. Separat, preparam o mamaliga mai tare din 60g faina de malai pe care o lasam sa se raceasca putin. Apoi adaugam oul, parmezanul si patrunjelul verde tocat. Amestecam bine si cu lingura luam bucati de aluat pe care le punem sa fiarba cateva secunde in supa. Atentie, nu le lasati prea mult pentru ca se vor desface. Le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam deoparte.
3. Supa o luam de pe foc, adaugam smantana si o mixam cateva secunde cu blenderul (nu trebuie sa o transformam in supa crema).
Servim cu galuste si deasupra presaram parmezan si patrunjel verde.
Si, pentru ca ati fost atenti si ati citit reteta pana la capat, va adresez o provocare savuroasa :)
Pana la data de 6 decembrie, va astept sa lasati in comentarii o propunere de reteta pentru felul
principal (pilaf, tocanita, friptura sau garnitura) care sa se potriveasca cu supa pregatita de mine, sa contina produse Bulgarasi de Savoare si o motivatie pentru care considerati ca propunerea voastra se potriveste retetei de supa. Si va asigur ca veti fi rasplatiti pe masura :).
Va asteapta 14 premii tentante :
- 1 robot de bucatarie
- 5 vouchere eMAG
- 8 premii constand in produse Bulgarasi de Savoare
Dupa jurizarea retetelor propuse de catre voi in comentarii si desemnarea castigatorilor, voi pregati si si voi posta intr-un articol pe blog reteta propusa de cel pe care il voi desemna ca fiind marele castigator.
Ei ce ziceti? Astept in comentarii propunerile voastre inedite de retete. Ce fel principal credeti ca s-ar potrivi cel mai bine retetei mele de supa de legume cu galuste si parmezan? :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Buna!
Eu as recomanda o friptura de pui cu multe legume !!!
Pentru ca este si zi de post, cred ca ar merge foarte bine un ghiveci de orez cu dovlecel si legume, condimentat bineinteles cu bulgarasi de savoare.Pofta buna!
PIEPT DE PUI CU PARMEZAN
Ingrediente:
Piept de pui500 g
Parmezan80 g
Bulgărași de Savoare Gust de Găină3-4 lingurițe
Busuioc20 g
Bacon120 g
Ulei de măsline50
PREPARARE
Pieptul de pui se taie pe lungime în 4 bucăți și se aplatizează.
Se presară Bulgărași de Savoare Gust de Găină peste pui, se dispun frunzele de busuioc și parmezanul, apoi se suprapune o felie de bacon.
În tigaia cu ulei de măsline se prăjește mai întâi pe partea cu bacon, apoi se întoarce și pe cealaltă parte.
Servim alături de un mix de frunze de salată,sau cu orice alt fel de salata preferam .
Cred ca se potriveste ca fel principal,pentru SUPA DE LEGUME CU GALUSTE PARMEZAN SI BULGARASI DE SAVOARE -ceva cu carne…si cam in acelasi ton,ceva consistent…-nu ca supa nu ar fi consistenta….- .POFTA BUNA !!!!
Dupa o supa atat de buna,delicioasa,bogata, nu putem sa nu ne oprim la un fel principal simplu in pregatire,fara nici un fel de pretentii pentru ca nu vrem sa declasificam in nici un fel supa.De aceea pentru a fi pe picior de egalitate eu as alege :
„Chiftelute de porc si orez cu legume”
Ingrediente:
Chiftele:
1 kg carne tocata de porc
2 cartofi
1 ceapa
1capatana usturoi
3 oua
3 linguri faina
sare si piper
1 legatura marar si patrunjel verde
ulei pentru prajit
1 cana orez
400 gr legume congelate(amestec mexican)
4 fire ceapa verde
1 lingurita Bulgarasi de savoare de legume
sare si piper
150 ml ulei
Mod de preparare:
Ceapa,cartofii,usturoiul se pun in robot si se macina.Tocam si carnea de porc separat.
Amestecam legumele cu carnea,adaugam ouale,sare,piper si verdeata tocata.Omogenizam si mai adaugam 2-3 linguri de faina pentru a lega si mai bine compozitia,deoarece fiind carne de porc, e mai grasa.
Lasam 30 min compozitia pentru a patrunde sarea si piperul in compozitie.Modelam apoi si prajim chiftelute mici in ulei incins.
Garnitura:
Cepa verde se toaca marunt si se caleste in ulei.Adaugam orezul si legumele congelate.Completem cu 3 cani de apa,Bulgarasi de savoare ,sare si piper dupa gust.Amestecam si lasam sa fiarba la foc mic.Cand orezul este al dente stingem focul si acoperim cratita.Orezul va absorbi incet restul de lichid .
Plachie de crap si cartofi cu rosmarin.
Condimentate cu „bulgarasi de savoare” si un vin alb..
Multumim pentru concurs si pentru retetele savuroase pe care le impartiti cu noi!
As recomanda – Piept de curcan cu smantana-
-1 piept de curcan
-1 ceapa mijlocie
-1 telina mica
-200 gr ciupeci
-2 ardei grasi rosii
-1 foaie de dafin
-50 gr faina
-2 galbenusuri
-1 pahar vin alb sec
-100 ml smantana
-60 gr unt
-patrunjel
-sare
-piper
-adaugam si bulgarasi de savoare cu gust de pui pentru a intensifica aroma sau pentru mai multa savoare
Curatati si tocati marunt telina si ceapa, spalati dafinul. Pieptul de curcan se pune la fiert impreuna cu vinul, dafinul, telina si ceapa. Dupa cca 40 minute, cand carnea va fi frageda, stingeti focul, scurgeti-o si lasati-o sa se raceasca pentru a putea fi taiata bucatele. Tineti deoparte cateva linguri din sosul de la friptura.
Intre timp coaceti in cuptor ardeii cca 15 minute, curatati-i de coaja si taiati-i fasiute. Ciupercile se vor curata , se vor taia pe jumatate si apoi se vor cali intr-o tigaie cu 60 gr unt.
Intr-o craticioara se va topi 30-40 gr unt, se va adauga faina, smantana, o lingura din sosul in care a fiert carnea, bucatelele de curcan, ardeii si ciupercile, apoi se adauga condimentele: bulgarasii de savoare, sare, piper.
Cand sosul scade se mai adauga o lingura din sosul pus deoparte cum s-a fiert carnea si cele 2 galbenusuri batute in prealabil. Lasati sa fiarba cca 1 minut la foc mic apoi se poate servi. Se orneaza cu patrunjel.
Recomand asortarea cu un vin alb Chardonnay sau un vin rosu Cabernet Sauvignon
Suna foarte bine supa, sper doar sa mai gasesc pe undeva praz cat de cat tanar :).
Pentru ca e post, hai sa fie Orez cu legume, tofu si curry.
E nevoie doar de o tigaie cu capac mai adanca pentru ca la final mancarea va fi aproape parti egale orez si legume.
Ingrediente
-O cana de orez – inmuiat 10 minute, fiert (acoperit) cu 2 cani de apa pana se evapora majoritatea apei, lasat acoperit 20 minute – gata de folosit.
-o ceapa mare
-4 catei mari de usturoi
-ardei rosu (gras sau kapia)
-o conserva de mazare si porumb
-o cutie tofu – cel mai usor de gasit de la Inedit, se potrivesteaici cel simplu sau cu ardei
-praf de curry
-bulgarasi de savoare
-piper
-ulei
Instructiuni:
Se prepara intai orezul dupa indicatiile oferite – o sa fie pufos si usor de separat in boabe, nu terci.
Se taie ceapa solzisori, ardeiul cubulete si usturoiul feliute pe lungime si se adauga in ordinea asta intr-o tigaie teflonata cu vreo 3 linguri de ulei.
Pana se calesc legumele, se scoate tofu-ul din apa, se sterge cat de cat si se taie cubulete mai maricele ca sa nu se sparga de tot in timpul amestecatului.
Cand ceapa si ardeiul sunt usor calite, se adauga conserva de porumb si mazare si tofu-ul.
Intre timp se amesteca intr-un castron cam 200 ml apa, 2 linguri bulgarasi si o lingura praf curry. Se adauga amestecul in tigaie , se amesteca si se pune capacul ca sa se gateasca toate legumele si sa nu se piarda prea mult lichid.
Amestecul de legume trebuie sa aiba sos inainte sa se adauge orezul pentru ca acesta sa prinda gust (s-a fiert fara sare), asa ca se mai poate suplimenta cu cate un pahar cu apa si bulgarasi.
Se mai lasa pe foc pana s-a incorporat si reincalzit orezul si se poate adauga piper proaspat macinat dupa preferinte.
Rezultatul este un orez galben, plin de legume colorate si foarte gustos.
Pofta buna!
Eu sincer as merge pe ceva pe cat de simplu pe atat de gustos. un pui tanar de tara ,fraged si gustos facut in smantana .
Se ia un pui de tara si se pune la fiert cat sa se patrunda un pic. in apa care fierbe puiul se adauga 1 lingura de Bulgarasi de savoare si un pic de piper,dupa gust. cand s-a patruns puiul se scoate si se pune intr-o tigaie in care s-a pus un pahar de smantana grasa. efectiv se prajeste in smantana respectiva. se asezoneaza cu piper si pentru un plus de savoare adaugam si 1 lingurita de Bulgarasi de savoare. cand smantana s-a ingrosat,ca un fel de sos si puiul s-a rumenit frumos se adauga 3 catei de usturoi tocati fin. se amesteca bine si se mai lasa cateva minute dupa care se ia de pe foc. aceasta reteta de pui merge perfect cu o mamaliguta in care la final se adauga o lingura sau chiar doua :) de unt . untul incorporat in mamaliguta o va face mult mai cremoasa. aceasta reteta o facea mama mea care din pacate nu mai este printre noi.
multumim Amalia pentru concurs si multa bafta tuturor!
Buna!Eu as recomanda un crap pe varza la cutor, condimentat bineinteles cu bulgarasi de savoare.Cred ca pestele va fi pe picior de egalitate cu gustoasa supa de legume cu galuste, parmezan si Bulgarasi de Savoare .Pofta buna!
Dupa supa asta delicioasa, cred ca ar merge un Stroganoff cu pui.
500 g piept de pui (taiat cubulete)
225 g ciuperci (feliate)
1 ceapa rosie (tocata)
5 lg ulei
1 lg paprica
1 lg mustar
300 ml smantana pt gatit
2 lg bulgarasi de savoare
2 lg suc se lamaie
sare, piper
Facem o pasta dintr-o lg de bulgarasi de savoare si putin ulei, cu care marinam carnea.
Apoi intr-o tigaie mare, calim ceapa cu paprica si cu o lg de bulgarasi de savoare. Cand ceapa este gatita de jumatate, adaugam ciupercile si mai calim cateva minute.
Cand sunt gata, scoatem pe o farfurie si dam deoparte.
In aceeasi tigaie, rumenim puiul pe toate partile apoi adaugam amestecul de ceapa si ciuperci, mustarul si smantana. Lasam sa fiarba pana se ingroasa, iar la final adaugam sucul de lamaie.
Se serveste cu garnitura de orez sau cartofi.
Sper sa iti placa!
Rulada din piept de pui cu piure de legume
Pentru ca primul fel este o supa cu gust accentuat de legume propun o reteta de fel principal cu carne de pui care o sa completeze supa de galuste cu parmezan.
Ingrediente :
1 piept de pui
200g bacon
2-3 morcovi potriviti
2-3 cartofi potriviti
bulgarasi de savoare cu gust de pui
Pieptul de pui il taiem felii apoi le batem bine si pe fiecare punem o felie de bacon.
Rulam, prindem cu o scobitoare si apoi prajim putin rulourile de jur imprejur in tigaie in putin ulei.
Adaugam bulgarasi de savoare cu aroma de pui, apa doar cat sa acopere putin rulourile si lasam sa scada la foc mic.
Pana se fac rulourile punem la fiert morcovii si cartofii separat si facem un piure cu putin unt, sare si lapte.
Servim rulourile de pui cu piure de legume si verdeata tocata
Am citit cu interes reteta ta de supa si trebuie sa recunosc ca suna foarte bine.Nu sunt o fana a prazului dar in varianta prezentata de tine ma face sa o incerc.
Cred ca, cotletele umplute cu ciuperci ar fi alegerea potrivita pentru a acompania aceasta delicioasa supa .Aceasta este propunerea mea:
Cotlete umplute cu ciuperci
Ingrediente
600 gr cotlet de porc fara os
600 gr ciuperci proaspete (mici)
4 cepe rosii
un ardei gras rosu
150 gr cascaval
100 gr pastrama de porc sau kaizer
o mana frunze de spanac
50 gr unt
200 ml vin alb sec
o lingura bulgarasi de savoare cu legume
sare
piper
boia dulce si iute
cimbru
1/2 lingurita praf de usturoi
Mod de preparare
Cotletul de porc se portioneaza in patru felii egale.
Punem feliile intre doua pungi si le batem ca pentru snitele.
Le condimentam cu sare, piper, boia si un pic de cimbru si le lasam la rece pana pregatim umplutura.
Tocam marunt o ceapa si o punem la calit in putin unt si bulgarasii de savoare,adaugam pastrama taiata fasii subtiri si 250 gr ciuperci taiate in patru.
Calim in continuare, adaugam cam 50 ml vin si lasam la foc mic pana ce scade toata zeama.
Punem si ardeiul gras taiat cubulete mici si mai lasam la foc cam un minut.
Dam deoparte si adaugam frunzele mici de spanac si cascavalul ras.
Amestecam usor cat sa se incorporeze tot cascavalul, condimentam cu piper si un praf de usturoi.
Dupa ce s-a racit, umplem cotletele si le adunam de margini dand forma unei boccelute pe care o prindem cu scobitori.
Asezam cotletele intr-o forma de graten, punem restul de ciupercute intregi si ceapa rosie taiata sferuri.
Turnam restul de vin si cateva cubulete mici de unt.
Dam forma la cuptor in primele 10 min acoperita cu o folie de aluminiu dupa care o inlaturam si lasam sa se rumeneasca.
Scoatem cotletele si garnitura pe o farfurie si le pastram la cald pana pregatim sosul .
Sosul ramas in tava se asezoneaza daca mai este nevoie cu sare si piper si pentru a capata consistenta se adauga un varf de lingurita de amidon dizolvat in putin vin.
Se lasa un pic pe foc dupa care se strecoara printr-o sita fina.
Cotletele le-am servit impreuna cu garnitura de ciuperci si ceapa caramelizata, sosul format si salata de sfecla rosie cu hrean.
– 1 piept de pui dezosat si fara piele
– 200 gr – branza de capra
– patrunjel, marar si busuioc proaspat ( cat vrei, eu am pus o mana buna de ierburi amestecate, taiate marunt)
– 50 gr unt la temperatura camerei
– 3 oua,
– 100 gr faina
– 200 gr pesmet,
– 1 lingurita Bulgarasi de savoare
– Piper si sare
Tai pieptul de pui ca pentru snitele, o bati bine in folie de bucatarie o sarezi si piperezi. Branza o mixezi cu untul si ierburile si bulgarasii de savoare ( obtii o consistenta de plastilina, nu mai moale)
Pui cate o lingura ( sau mai putin) de amestec pe bucatile de carne si le rulezi bine. Le dai prin ou, faina, ou, pesmet si le pui la prajit la foc mediu. Sa nu fie foarte incins uleiul pentru ca se arde crusta si in interior nu se gateste. Le lasi pana se rumenesc si le scoti pe un servetel. Eu le-am bagat la cuptor, fara ulei, la 180 grade pana s-au rumenit bine ( ca sa poata papa pruncii si sa-mi tihneasca ca-i prieten bun cu silueta )
Eh…ce sa spun eu acum… tocmai ce mi-ai amintit de ziua perfecta de iarna…caldut in casa, te uiti pe geam si vezi cat de frumos ninge , savurand o supa de legume cu galuste si parmezan gustoasa si consistenta . Dupa ar merge puiul meu Kiev ,revigorant, crocant la exterior si suculent spre interior, explozie de gust si comfort pentru papile gustative ale pofticiosilor si gurmanzilor. Gata! Ma apuc de treaba ! Tocmai am intrat in posesia magiei “ Bulgarasi de savoare” ! acum pot spera la fulgii de zapada in timp ce bucataria prinde viata , culoare, mireasma….Spor la gatit,gospodinelor!
O sa incerc! Imi place ideea!
Super! Suna delicios si abia astept sa testez rețeta!
– 2 catei de usturoi
– ulei de masline (3 linguri)
– Carnea de la un carnat proaspat (cam 200 gr)
– 500 gr galbiori ( se gasesc congelati sau proaspeti in orice supermarket)
– 3 linguri de smantana grasa
– O mana de patrunjel taiat marunt
– O lingura de vin alb
– o lingurita Bulgarasi de savoare
– Paste tagliatelle proaspete
Intr-o cratita incalzim uleiul de masline si adaugam cateii de usturoi, intregi, pana devin aurii dupa care ii scoatem.
in aceeasi cratita sotam carnea din carnat sfarmand-o in bucatele mici cu o lingura de lemn, pana devine crocanta.
cand carnea e gatita se adauga galbiorii spalati in prealabil si se soteaza impreuna cateva minute.
Adaugam vinul si dam focul incet asteptand sa se evapore majoritatea lichidului ( ramane un sos cremos).
Se adauga smantana si Bulgarasi de savoare stingand focul dupa 30 de sec. Daca sosul pare prea sec, se poate adauga 1-2 linguri de apa de la pastele fierte.
Asezam pastele pe o farfurie, peste turnam amestecul delicios de galbiori si carne si incheiem aceasta capodopera cu o atingere fina de patrunjel.
Ce poate arata mai bine pe o masa decat doua combinatii care se potrivesc de minune si se completeaza excelent? Supa Crema de legume cugaluste si Bulgarasi de savoare urmata de Tagliatelle cu galbiori si nelipsitul ingredient magic “ Bulgarasi de savoare”
De abia astept sa fac aceasta reteta,cu siguranta copiilor le va placea tare mult!
Foarte bun, o sa incerc si eu reteta!
Amalia, am uitat sa mentionez ca galbiorii se pot inlocui cu hribi ( proaspete sau congelate)
O reteta foarte interesanta. simplul si binecunoscutul praz are o savoare delicioasa datorita ingredintelor pe cat de simple pe atat de gustoase. eu propun dupa aceasta gustoasa supa o mancarica de gutui cu carne de cocos. ne trebuie 1 kg de carne de cocos(pui),1 kg de gutui,150 ml ulei,2 linguri de zahar,2 linguri faina,100 ml vin alb,250 ml supa de pui,sare,piper
carnea se fierbe bine dupa care se scoate si se pune la rumenit in putin ulei. dupa ce a prins un pic de culoare se scoate si se pun gutuile spalate ,curatate si taiate in felii.separat intr-un vas ,se amesteca supa cu faina.gutuile si carnea se pun in sosul rezultat. intr-o tigaie curata se caramelizeaza zaharul dupa care se stinge cu putina supa adaugandu-se si vinul. lichidul rezultat se pune peste amestecul de carne si gutui. se condimenteaza cu bulgarasi de savoare de gaina si piper dupa gust dupa care se da la cuptor ,la foc mic 30 de minute. este o mancarica foarte buna si sigur interesanta,la fel ca si reteta de supa. o am de la o prietena foarte buna care o manca la o manastire din Bucovina. multa bafta tuturor si Amalia multumim pentru tot ce faci pentru noi,inclusiv acest concurs!
Buna ,Amalia.Imi place reteta postata de tine ,ador prazul(sunt olteanca),este usor de facut si contine bulgarasi de savoare.
Propunerea mea este :Pui in bacon cu sos de telina, este delicioasa,usoara de facut si contine bulgarasi magici:)) (sper ca o incerci)
* 1 piept de pui
* 100 g bacon
* 1/2 pahar vin alb
* sare / piper bulgarasi de savoare
* rozmarin
Pentru sosul de telina:
* 1 telina potrivita
* 3 linguri smantana
* 2 catei usturoi
* sare si piper
Pieptul de pui se taie in 2. Fiecare parte se condimenteaza cu sare, piper ,bulgarasi de savoare, rozmarin, apoi se inveleste in fasiile de bacon.
Se pun intr-un vas termorezistent, se pune 1/2 pahar de apa si 1/2 pahar de vin alb si se da vasul la cuptor la foc mediu pana se rumenesc bucatile de carne.
Intre timp telina curata si taiata cubulete se pune la fiert in apa cu putina sare si cateva boabe de piper. Cand a fiert se strecoara de apa, boabele de piper se arunca si se pune in vasul mixerului vertical. Adaugam sare si piper (daca este necesar), bulgarasi de savoare ,usturoiul si smantana. Mixam totul pana devine o pasta fina.
Bucatile de piept frumos rumenite se feliaza si se servesc alaturi de sosul de telina.
Pofta buna!!!
Buna Amalia , propunerea mea ar fi un fel simplu si totusi mai deosebit, putin mai caloric si care s-ar potrivi totusi de minune alaturi de supica ta light. Tocanita de Oua . Iata si reteta :
Ingrediente Tocanita de Oua:
4-5 oua
2 buc ceapa
2 gogosari
2 rosii mai mari decojite,
1 lingurita boia dulce
Bulgarasi de Savoare legume, dupa gust
piper, dupa gust
1 pachet paste Cus-Cus
200 g carnati afumati
1 cutie cu fasole boabe (250-300 g)
1 lingurita maghiran (proaspat sau uscat )
4-5 linguri ulei
Preparare Tocanita de Oua :
Curatam ceapa si gogosarii dupa care ii taiem marunt. Ouale se fierb, se curata si le taiem felii. Rosiile le decojim si le feliem. Punem la incins uleiul si calim ceapa. Adaugam gogosarii taiati marunt si continuam sa calim legumele. Adaugam carnatii feliati,si lasam sa se prajeasca putin dupa care punem lingurita cu boia, rosiile decojite si feliate lasand sa dea cateva clocote impreuna. Punem deasupra apa cat sa acopere continutul din cratita condimentam cu Bulgarasi de Savoare, piper, lasand sa fiarba pana carnatii sunt fierti. Acum adaugam fasolea boabe si mai lasam sa dea cateva clocote impreuna. La final adaugam ouale feliate,maghiranul si nu mai amestecam in cratita doar o scuturam ca feliile de oua sa ramana intregi. Lasam sa fiarba circa 1-2 minute cu restul compozitiei. Tocanita se poate servi alaturi de paste de preferat ar fi cu Cus-Cus.
Pofta Buna !
Sarbatori fericite !
Ce ziceti de un ostropel de pui?
Ingrediente: 8 bucăţi de pulpe (partea superioară) de pui dezosate, O ceapă mare şi 4 fire de usturoi verde, 3 linguri de ulei, O legătură mică de pătrunjel, 200 ml de pastă de roşii şi ardei capia, o lingura de Bulgarasi de savoare, Sare şi piper după gust.
Preparare:
1. Pulpele spălate şi bine scurse de apă se rumenesc într-o tigaie cu puţin ulei.
2. Separat, într-o cratiţă în care s-au pus la încins 3 linguri de ulei, se căleşte uşor ceapa tăiată mărunt, până ce acesta devine aurie.
3. Pulpele se pun în cratiţă, peste ceapă, se adaugă apă, cât să le acopere şi se lasă la fiert timp de 15-20 minute.
4. Se adaugă pasta de roşii, sare şi piper după gust, usturoiul tăiat mărunt, lingura de Bulgarasi de savoare şi se mai lasă cca 5 minute la foc mic.
5. Se adaugă pătrunjelul tăiat şi se ia după foc.
Motivul pentru care am ales salau pe pat de legume, cartofi natur si maioneza este tocmai prentru ca e printre retetele mele preferate, ca si supa preparata mai sus; prin urmare, cu siguranta ar face „casa buna” pe aceeasi masa :)
Ingrediente:
-1,5gk salau proaspat
– 2 oua (unul crud, unul fiert, pentru maioneza)
– ulei (aproximativ un pahar)
– sare
– o lingurita mustar
– o lamaie
– piper
– 2 foi de dafin
– o lingurita Bulgarasi de Savoare
– 2 morcovi
– 4 cartofi
– o ceapa
– ardei gras rosu
– telina
– patrunjel
-marar
– o lingura unt
Preparare:
– se pun la fiert ardeiul taiat fasii (atentie, acesta se scoate repede), morcovii taiati rondele, telina si patrunjelul; se adauga in apa Bulgarasi de Savoare
– separat se fierb cartofii cu un praf de sare
– se scot legumele, in apa se adauga piper, sare (daca e necesar), foile de dafin si pestele; se fierbe 5 minute, apoi se scoate pe platoul cu legume (morcovi, ardei gras, cartofi; pe cartofi se pune marar si untul)
– se face maioneza si se pune pe peste, impreuna cu doua trei felii de lamaie.
Pofta buna!
Draga Amalia, ai aruncat mingea la fileu cu supa gustoasa iar eu as indrazni sa ma ridic la cerintele papilelor gustative si sa spun ca se cere ca fel principal o minunatie de preparat la fel de bun, reconfortant si la fel ca in reteta ta , parmezanul impreuna cu Bulgarasii de savoare sunt la rang de cinste . Pasta ai fagioli ( Paste cu fasole) 250 gr pasta de rosii ( sau suc cu multa pulpa sau rosii din conserva taiate cubulete). 2 catei de usturoi 30 gr. ceapa. 30 gr. tulpina de telina ( apio) 30 gr. morcov 2 lingurite Bulgarasi de savoare 1/2 lingurite piper. 200 gr. piept de porc afumat. 400 gr fasole din conserva ( bob mic) 500 gr. supa de carne sau legume ( eu folosesc bulgarasii de savoare in 500 ml de apa fiarta si gata supa ) un praf de rozmarin uscat. 2 linguri ulei de masline. 300 gr paste mici ( gen ditaloni rigati) – cat unghia mica. 20 gr parmezan ras. Preparam supa de carne sau legume ( apa fiarta cu cele doua lingurite de Bulgarasi de savoare. punem in robotul de bucatarie toate legumele pe care le tocam marunt. Taiem pietul de porc in soldatei ( fasiute) subtiri si il prajim bine intr-o cratita in care am adaugat cele doua linguri de ulei de masline, pana devine crocant. Scoatem carnita pe o farfurie si in grasimea ramasa adaugam legumele maruntite si le sotam 3-4 minute la foc domol dupa care adaugam supa de legume/carne. Lasati sa fiarba pana cand se inmoaie legumele iar supa scade considerabil . Acum cu un blender pasam amestecul obtinut si punem din nou pe foc. Adaugam pasta de rosii, pieptul de porc crocant, sucul de rosii si asezonam cu piper si rozamarin ( eventual sare daca mai trebuie) apoi se adauga fasolea scursa de lichidul din conserva. Lasam sa dea un clocot si adaugam pastele fierte. Cand servim, nu uitam de gustul inconfundabil al parmezanului .
Eu as face o salata de pui cu apio,ar merge foarte bine cu supica ta.E o reteta simpla,dar foarte gustoasa.Copiii mei o adora.Ingrediente:un piept de pui,3 tije de telina apio,o ceapa mica rosie,maioneza din 2 oua,smantana,bulgarasi de savoare,sare,piper.Se taie puiul in bucatele mici,se caleste in ulei,se adauga bulgarasi de savoare,piper si sare daca mai doriti.Apoi se taie telina apio in fasii foarte subtiri.Se face maioneza din 2 galbenusuri,apoi se amesteca cu o cantitate egala de smantana.Ceapa rosie se taie si ea foarte marunt.Apoi se amesteca puiul calit,cu telina apio si cu ceapa,se pune maioneza cu smantana si se amesteca toate.Desi e o reteta foarte simpla,e foarte delicioasa si merge de minune dupa o supa buna :) Pofta buna!
Dupa delicioasa supa eu as continua cu Piept de curcan la gratar cu legume innabusite la cuptor.
Avem nevoie de:
1 piept de curcan
1 lingura busuioc tocat
1 lingura cimbru tocat
50ml ulei de masline
apa minerala
sare
piper
Bulgarasi de savoare
fasole pastai, mazare, ardel rosu, brocoli, morcovi
Taiem pieptul in 2 sau 4 felii. Punem carnea intr-un vas, presaram sare, piper, cimbru si busuioc si turnam peste ulei de masline si apa minerala, pana cand o acopera. Punem vasul in frigider pentru 4 ore. Scurgem bucatile de sos, le asezam pe gratarul bine incins. Le frigem timp de 15 minute pe fiecare parte. Intre timp, innabusim legumele taiate mai mari, presaram Bulgarasii de savoare peste iar cand sunt gata le servim langa pieptul de curcan la gratar.
Eu propun Piept de rata cu sos de ciuperci.
Ingrediente:
1 piept de rata cu piele
sare, piper
2-3 linguri ulei
4-5 ciuperci feliate
rozmarin
2 catei usturoi intregi
50 ml smantana
sofran
o lingura de Bulgarasi de savoare
Se spala si sterge pieptul de rata, se sareaza si pipereaza bine pe ambele parti, apoi e pune pieptul pe partea cu piele intr-o tigaie cu ulei incins, si se prajeste la foc iute timp de 5 minute. Se intoarte pe partea cealalta si se mai prajeste maxim 2 minute, apoi se baga tigaia cu tot cu piept in cuptorul preincalzit la 200°C timp de aproximativ 15 minute. Daca il vreti mai rozaliu doar 10-12 minute. Se pastreaza cald. Se calesc ciupercile, cateii de usturoi si ceva rozmarin cam 2-3 minute, timp in care se condimenteaza cu bulgarasii de savoare. Se adauga si smantana in care a stat safranul la inmuiat,si se lasa înca 2-3 minute sa scada. Si gata, se serveste alaturi de pieptul de rata taiat felii.
Primul meu gand a fost ” Ce sa propun ca sa manance si cei mici?”. La noi cam asta e problema, sa gatim ceva sa manace si piticii. Asa ca propun Carne de vitel in sos de legume cu vin
800 gr carne vitel taiata cubulete
4 linguri faina
2 cepe mari
2 morcovi mari
6 catei usturoi
4 1/2 cani supa vita (folositi supa de pui sau apa in lipsa)
250 ml vin rosu sec
1 lingura rasa cimbru
1 foaie dafin
1/2 lingura zahar brun
o lingura cu varf pasta de tomate (sau 1/2 cana bulion)
Bulgarasi de savoare
sare, piper
ulei
Carnea se introduce impreuna cu faina intr-o punga si se scutura sa se acopere bine. Se scoate carnea din punga scuturandu-se bine excesul de faina.
Se pun bucatele de carne la prajit in ulei pana se rumenesc putin pe toate partile apoi se scot pe o farfurie si se adauga in oala ceapa tocata, morcovii rondele si se soteaza aproximativ 8 min. Se adauga usturoiul strivit si se mai lasa 1 min. Se scot legumele sotate peste carne. Se pune 1/2 cana supa in oala si se fierbe dand cu lingura pe fund sa se dizolve grasimea. Se adauga carnea, legumele in supa, apoi turnam vinul, cimbrul, dafinul, zaharul, pasta de rosii, Bulgarasii de savoare, piper si supa ramasa. Se aduce la fierbere, se acopera cu un capac si se da la foc mediu spre mic (doar cat sa bolboroseasca continutul oalei). Se fierbe pana carnea e facuta. Putem servi alaturi de cartofi natur sau orez.