Supă de linte cu legume

 

supa-de-linte-cu-legume-amalia-8

Am constatat ca odata cu trecerea anilor am ajuns un fan al supelor de orice gen. Inainte nu ma prea dadeam in vant dupa ele, de fiecare data dupa ce le mancam ma apuca un somn si o lene de numai ( reactii normale dealtfel), insa am ajuns sa le apreciez din ce in ce mai mult tocmai pentru ca pe langa starea de mai inainte amintita imi dau si o senzatie de bine, de relaxare. Nu vorbesc despre cele traditionale, cum ar fi ciorba de fasole cu ciolan sau cea de perisoare, acelea nu se pot lua in considerare, sunt prea bune ca sa le criticam pentru ce reactii produc dupa ce le mancam, ma refer la supele simple sau supele crema, cele cu multe legume, fars carne. Va incurajez sa le consumati si voi mai des pentru ca pe langa faptul ca sunt foarte sanatoase chiar iti dau o stare de bine. Poate de multe ori in discutii  ati auzit expresia de genul  „azi am facut o supa simpla de legume, m-am saturat de carne” sau „mi-e pofta de o supa simpla asa cum facea mama in post”, sa stiti ca sunt perfect intemeiate, dupa multe mancaruri grele o supa usoara merge de minune.

Supa de linte cu legume poate nu va spune multe dupa titlu dar sa stiti ca este o supa extraordinar de buna tocmai datorita unui ingredient care schimba totul si anume prazul. Da, prazul ii da o aroma aparte, lintea ii da consistenta, iar restul ingredientelor fac din ea un preparat gustos ce trebuie incercat. Desigur reteta este destul de versatila adica puteti adauga mai multe legume cum ar fi broccoli, dovlecel sau conopida, depinde in ce sezon o preparati sau ce gasiti la magazine/piata.

In rest neaparat trebuie sa folositi smantana pentru gatit, eu am folosit una destul de usoara cu 10% grasime, dar suficient cat sa-i dea un alt gust si consistenta.

Daca o preparati in zilele de post, puteti omite smantana sau sa o inlocuiti cu varianta vegetala.

supa-de-linte-cu-legume-amalia-5

Alte precizari nu mai am de facut nu-mi ramane decat sa va scriu reteta.

Supă de linte cu legume

Ingrediente 8 portii:

  • 1 praz mare ( aprox 400g)
  • 1 ceapa alba mica
  • 350g morcov
  • 150g patrunjel radacina
  • 100g linte rosie.
  • cateva buchetele de broccoli, conopida
  • 1 dovlecel mic
  • 2 linguri ulei de masline
  • 250ml smantana pentru gatiti cu 10% grasime
  • sare, piper
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • 1 lingurita condiment universal
  • 50g unt

Ceapa o tocam marunt, prazul il taiem in sferturi si apoi felii subtiri.

Morcovii si patrunjelul le taiem cubulete.

Incingem uleiul intr-o oala si calim ceapa si prazul pana se inmoaie putin. Adaugam 2l de apa si cand incepe sa clocoteasca adaugam radacinoasele si condimentul universal. Lasam sa fiarba 10 minute apoi adaugam lintea spalata si strecurata. Lasam sa fiarba 15 minute. Daca folositi si broccoli si dovlecel le adaugati pe rand, dupa 5 minute dovlecelul taiat cuburi apoi broccoli ( acesta fierbe in 3 minute).

supa-de-linte-cu-legume-amalia-2

supa-de-linte-cu-legume-amalia-3

Dupe cele 15 minute oprim focul si condimentam cu sare si piper daca este cazul si adaugam sucul de lamaie. Lasam sa stea 5 minute apoi adaugam smantana pentru gatit. Amestecam si servim supa fierbinte cu un cubulet de unt deasupra.

supa-de-linte-cu-legume-amalia-4

Pofta buna!

supa-de-linte-cu-legume-amalia-6

supa-de-linte-cu-legume-amalia-7

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.