Cine nu a auzit de celebrul terci de ovăz? Probabil ca-l cunoasteti cu totii, apare si sub denumirea de porridge, este un preparat foarte sanatos ce poate fi adaptat dupa cum va place adaugand fructe de diferite tipuri sau alte cereale. Daca sunteti vegetarieni sau tineti post puteti sa-l preparati cu lapte vegetal sau doar apa. Puteti sa adaugati cacao sau seminte de chia sau fulgi de cocos, unt….posibilitatile sunt multe.
Ovazul este o cereala cu un continut ridicat de fibre, vitamine si antioxidanti. Pentru a putea fi tolerat se recomanda consumul lui dupa ce a fost gatit.
Terciul de ovaz este foarte indicat pentru protejarea sistemului digestiv, reduce asa zisul colesterol negativ in organism. Deasemenea ajuta la controlarea nivelului de zahar din sange fiind foarte indicat pentru diabetici si in obezitate.
Ovazul are un aport caloric scazut avand doar 49 de calorii pentru 100 de grame de fulgi de ovaz, pentru a diminua aportul caloric al terciului este recomandat sa folositi lapte de origine vegetale, desigur utilizarea laptelui de origine animala este perfect acceptata.
Ar fi multe de scris despre beneficiile terciului de ovaz dar am scris doar chestiunile importante. Cert este ca e foarte bun si ca gust, arata foarte bine in farfurie alaturi de fructe si seminte si mi-am propus sa va scriu cat mai multe variante de servire a acestuia.
De preparat se prepara extrem de simplu , se pune laptele sau apa la fiert se adauga fulgii d eovaz si se mai fierbe amestecand mereu aproximativ 5 minute timp in care fulgii de ovaz se umfla rezultand un preparat cremos.
M-am gandit sa incep cu reteta de baza si apoi sa scriu si alte retete. In principiu este foarte simplu de calculat, proportia este urmatoarea 1 cana de fulgi de ovaz, o cana de apa, o cana de lapte. Dar va scriu si cu gramaje sa fiti siguri ca veti obtine un terci perfect ca si gust si textura.
Terci de ovăz – rețeta de bază
Pentru 2 portii avem nevoie de :
- 120g fulgi de ovaz
- 250 ml apa
- 250ml lapte
apoi puteti adauga
- 1 plic zahar vaniliat sau 2 lingurite de miere
- 1/2 lingurita scortisoara
- 25 g unt
Punem apa si laptele la fiert intr-o oala mai mica si cand incep sa fiarba adaugam fulgii d eovaz si amestecam mereu cu o lingura la foc mic timp de 5 -6 minute pana s eingroasa. Daca doriti sa fie mai subtire mai adaugati 50ml lapte.
Adaugati zaharul vaniliat sau mierea si scortisoara. La sfarsit adaugati o bucatica mica de unt ( este optional eu nu pun)
Turnati terciul in boluri si aici incepe distractia, ornati cu diferite fructe si eventual seminte.
Serviti. Este foarte bun!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Am incercat aceasta reteta si ne-a placut. Pentru ornat am folosit curmale fara samburi (aceasta varianta mi s-a parut potrivita dintre produsele pe care le aveam in casa), taiate felii (petale) din care am construit cate o floare in fiecare bol. Fulgii de ovaz sunt foarte sanatosi pentru tranzitul intestinal. Pofta buna!
Da foarte bu a ideea cu curmalele, o sa o pun și eu în aplicare :)
Ceea ce ma uimeste e ca toti nutritionistii spun ca fructele trebuiesc mancate separat,dar in terciurile de dimineata se pun fructe tot timpul
Probabil se digera mai bine asa…sincer nu stiu de ce dar o sa caut si eu raspunsul .
Toti care se ocupa cu diferite meniuri sau in general de alimentatie sanatoasa ….spun ca fructele se consuma intre mese …..deci separat . In terciul de baza este prevazut cu fructe . Care …cum este adevarat ????
Nu sunt specialist in domeniu asa ca nu pot sa va raspund :)