Alka a postat o reteta super de tiramisu, eu am facut doar crema de la reteta ei, piscoturile le-am cumparat.
500 gr piscoturi
Crema:
500 g mascarpone
4 oua
80 g zahar
250 g piscoturi (savoiardi)
cafea espresso (1 ceasca)
vin Marsala (1 pahar) (l-am inlocuit cu esenta de rom dizolvata cu putina apa)
cacao pentru decor
se freaca galbenusurile cu zaharul si apoi se adauga la mascarpone.
Albusurile se bat spuma cu un pic de sare si se adauga si ele la crema.
Intr-un bol se amesteca cafeaua cu esenta de rom si putina apa, se trec piscoturile prin amestec si se asambleaza tiramisul.
Intr-o tava adanca se aseaza un strat de piscoturi, crema, piscoturi,
crema si la sfarsit piscoturi. Se presara cacao pudra deasupra si se lasa
la frigider aprox. 3 ore.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Foarte bine arata Tiramisu tau,Amalia.Este prajitura mea preferata si am inncercat mai multe retete dar a ta arata foarte bine.
Poti sa o incerci, crema este foarte buna, numai ca trebuie sa o lasi sa stea cateva ore, la inceput m-am speriat ca nu se va intari dar nu a fost asa.
Cu ce pot inlocui mascarpone?
Hmmm… nu prea pot sa-ti spun , eu fac rar tiramisu tocmai pentru ca e prea scumpa smantana asta dar cred ca se poate inlocui cu o budinca de vanilie mai concentrata, cel putin asa am auzit de la una din colege ca a incercat si a fost ok :).
Eu sunt anonim care te-a intrebat cu ce pot inlocui mascarpone. Am incercat cu 2 plicuri de creme ole si frisca hulala. Am facut tiramisu impreuna cu o prietena si prietenul meu. (Sunt fata de 17 ani;)). De acum ma semnez "alina17" sa ma stii). TE PUP, ESTI FANTASTICA! Urmatoarea tinta cred ca sunt banalele inghetate ;))
Alina buna idee ai avut , te felicit.. eu nu prea cumpar creme asa ca nu m-am gandit :)…bananele sunt super si se fac foarte usor, daca le incerci astept sa-mi scrii cum ti-au iesit!
Excelent site. Chiar l-am pus si pe siteul meu, sa-l pot accesa usor :-)
Cineva intreba cu ce poti inlocui mascarpone. Eu sunt in State si in loc de mascarpone folosesc "cream cheese" – o crema de branza dulce. Sau cand eram in Germania foloseam "Quark" – tot asa o crema de branza dulce, poate se gaseste acum si in Romania, am vazut multe produse nemtesti cand am fost acasa.
Buna fetelor,
Va recomand sa folositi smantana de aceea la galetutza dar sa fie cu grasine de peste 20% grasime, in loc de mascarpone.
Iese excelent.
Spor
Multumim pentru sfat, Bianca :).
o alta idee pt a inlocui mascarpone ar fi urda. aici in italia e foarte folosita "ricotta" in loc la mascarpone pt al afce ceva mai lejer
Buna Amalia! Eu fac Tiramisu foarte des cu mascarpone (prefer cel italian, e de calitate f buna). Dar am incercat o data cu branza simpla de vaci (tocmai pt ca mascarpone e scump). Branza o fac eu acasa, o scurg f bine de zer si iese cu mult mai buna fata de ce se gaseste in magazine ( e mai cremoasa, dulce si n-are exces de zer). Pt Tiramisu, am ametit branza in food processor pana s-a facut o crema fina si am folosit-o asa pe post de mascarpone. Pt finii cunoscatori poate trucul ar fi fost evident, nu zic nu, dar eu zic ca a iesit un Tiramisu delicios.
Numai bine,
Ana :)
Ana daca ai stii cat imi place mascarpone … dar cand vad cat costa :((, buna ideea cu branzica de vaci, sa stii ca mi-a mai zis o colega de chestia asta si mi-am propus sa incerc si eu :). Mersi de sfat!
Da, sa incerci, doar neaparat sa folosesti branzica cat mai dulce cu putinta nu acra, scursa foarte bine de zer si procesata foarte, foarte bine la food processor. Asa, iesi mai ieftin!:)
Amalia,
Poti sa imi spui te rog ce ingredient este acesta:
"250 g savoiardi"
… si cum il folosesti? Am citit reteta de doua ori dar nu am retinut unde l-ai mentionat… Poti sa imi spui te rog? Iti multumesc.
Lora scuze, acum vad si eu …sunt piscoturi iar savoiardi e firma , poti cumpara piscoturi de la orice firma :).Bafta !
Multumesc mult, Amalia! Acum inteleg… :-)
mi-ai putea spune te rog cam cate orptii ti-au iesit tie?
Simona nu mai stiu :), erau intr-un vas de Jena.
incercam sa il fac pentru prietena mea de ziua ei…si nu stiam cat iese exact…dar probabil o sa fie de ajuns pt 15 portii:)
multumesc oricum pt raspuns…cred ca avem cam acelasi vas jena ca dimensiune…si incerc sa ma incadrez..o sa il fac mai inalt. oricum o sa iasa bun.
de ziua mea am facut tortul cu crema de zahar ars…si a iesit foarte bun.
ma ajuti cu retetele de multe ori…sotul meu e ardelean ca si tine..si vreau sa il mai rasfat si cu retete "ca de la mama acasa" !
o zi buna si spor la bucatareala:)
Simona 15 portii ies sigur, sa-l lasi sa stea cateva ore la frigider sa se intareasca . Tin pumnii !
L-am facut si eu…si a iesit bun. Daca faceam mai multa crema eram eu mai multumita..tava mea fiind putin mai mare…si nu am apreciat prea bine. Oricum sarbatorita a fost fericita si multumita si asta conteaza! Multumesc de reteta:)
Simona cu drag si astept sa incerci si alte retete. Te-as ruga sa-mi scrii cate portii ti-au iesit .
au iesit cam 15 portii medii…tava mea e de 30/40. Daca le taiam mai mari portiile ieseau lejer 12.
au iesit cam 15 portii medii…tava mea e de 30/40. Daca le taiam mai mari portiile ieseau lejer 12.
buna ziua. Nu vreau sa fiu trasnsant, dar ca sa nu mai faceti si altadata greseli va spun ca mascarpone este ca o smantana dar mult mai grasa,are intre 80 si 85% grasime, ceea ce nu seamana deloc cu branza de vaci,care este solida, si nici cu crema ole,care este un praf de la plic.daca doriti un tiramisu BUN!! nu va zgarcici ca nu faceti in fiecare zi si fiecare bucatica merita savurata.
P.S. Branza dulce nu poate fi mascarpone, asa cum cristalul nu poate fi diamant.Sunt de meserie si stiu ce va povestesc.Va multumesc
Multumesc ptr sfaturi!
Anonim multumim pentru precizari :).
ei fetelor frumos.. eu o sa fac cu quark eu zic ca seamana cu mascarpone…
Buna Amalia, suuuper reteta! Vroiam sa te intreb pentru cate piscoturi e crema? prima data scrie 500gr si apoi 250gr! Care e cantitatea? Mersi mult
Nu mai stiu exact dar cred ca 500g.
Chiar foarte buna reteta. La cantitati si ingrediente e ca ceea ce o folosesc eu, doar ca pun 5 oua. Si fac si numai doua straturi de piscoturi cu aceeasi cantitate de crema pt ca mie imi place foooaaarte cremos!
Eu stau in Italia si mult timp am cautat in colo in coace reteta „originala” si asta este ceea ce am gasit :)
Chiar daca nu se poate compara mascarpone cu urda, confirm ca aici in Italia deseori o inlocuiesc la mascarpone pt a fi mai usoara reteta ;) Vine aproape la fel la gust!
Am încercat si yo aceasta reteta :( părea foarte simpla :)) mi-a ieșit crema ffffff moale, nici nu pot acoperi piscoturile…..doar s-au imbibat in crema…..am oscilat o vreme dar pana la urma am băgat tava in frigider ;) va țin la curent :))
Este foarte simpla, crema e mai moale la inceput dar se intareste dupa ce o tii la frigider. Astept sa-mi scrii.
:( îmi pare așa de rău de praji….mi-au ieșit alte retete mai complicate….dar crema nu s-a întărit suficient, poate am greșit yo undeva; dar nu mă las, sigur mai încerc :) avea un gust fffffffff bun, am mâncat in schimb piscoturile :) pupix
Poate nu ai mixat galbenusurile suficient de bine… sper sa-ti iasa data viitoare.
Aseară, ca sa îmi ridic moralul după esecul apărut la tiramisu, am făcut prajitura cu brânză la rece, cea cu kiwi :) parca a ieșit mai bine si mai buna ca ultima oară :) pupix cu drag
Asa da :).