Desert, prima alegere, tiramisu! Si cum am primit ingredientele principale (mascarpone si piscoturi), am facut rapid un tiramisu, reteta clasica, adica cu oua.
Se stie că sunt mai multe rețete de tiramisu insa cea principala conține mascarpone, oua, piscoturi, zahăr, cafea espresso si puțin lichior, Marsala.
Reteta de tiramisu
Timp de preparare: 40 min + 2-3 ore la frigider
Ingrediente pentru 8 portii de tiramisu:
- 400g piscoturi ( nu mancati niciunul ca ajung la marele fix :))
- 500g mascarpone
- 6 oua
- 120g zahar
- 350 ml cafea espresso indulcita
- cacao pudra, aprox. 2 linguri
Cum facem reteta de tiramisu?
Prepararea e foarte simpla; separati galbenusurile de albusuri si le mixati impreuna cu zaharul pana isi dubleaza volumul si zaharul s-a topit.
Albusurile le batem spuma tare, asta însemnând ca atunci cand intoarcem bolul trebuie sa stea „teapane” adica sa nu cada din el.
Punem intr-un bol smantana mascarpone o frecam putin cu o lingura de lemn si adaugam treptat galbenusurile mixate cu zahar.
Amestecam bine si apoi punem albusurile, amestecand usor peste cap sa fie crema cat mai pufoasa.
Si o manuta de ajutor :)
Cafeaua racita o punem intr-o farfurie adanca si apoi trecem prin ea rapid fiecare piscot pe o parte si pe alta si le asezam unul langa altul intr-un vas dreptunghiular sau patrat dupa preferinta. Punem un strat de crema ( aproximtiv jumatate ) apoi piscoturile de data asta un pic mai departate iarasi crema si apoi piscoturi la fel ca in primul strat.
Deasupra punem putina crema si apoi pudram cu cacao.
Punem tava la frigider 2-3 ore si apoi servim. Puteti sa o lasati si mai putin dar crema nu va fi asa de tare.
Sfat: Pentru un efect frumos puteti sa construiti fiecare portie de tiramisu in boluri patrate sau borcanase .
Later edit:
După câțiva ani am schimbat rețeta și în loc de spumă de albușuri am pus 250ml frișcă. Tiramisu mi se pare mult mai bun în această variantă. Bineînțeles voi alegeți ce varianta va place :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
super reteta.. 10+
ce mai face micutul?
Biine, saptamana asta a fost putin bolnavior dar acum e bine :)… a inceput sa isi foloseasca degetele cand mananca :))
…arata super…fiica mea ma roaga de ceva timp sa fac si eu tiramisu…nu exagerez,dar cred ca de la inceputul vacantei de vara…acum,citind reteta ta ma voi incumeta…nu pare complicat…cum iau cele necesare…ii voi face o surpriza:)…Multumesc,pt retetele minunate! …sanatate celui mic si intregii tale familii…si sa ne bucuri incontinuare privirea si gustul:)…
Sa-l incercati, o sa vedeti ca merge usor … important e sa-l tineti la frigider sa se intareasca crema… astept sa-mi scrieti cum a iesit !
BUNA AM O INTREBARE: PUTETI SA POSTATI VA ROG FRUMOS D-NA AMALIA RETETA PRAJITURII” AMANDINA” SI RETETA PRAJITURII” DOBOS” CAT MAI REPEDE POSIBIL CA A-SI AVEA NEVOIE DE ELE VA MULTUMESC CU RESPECT.
buna,amalia.iarta-ma ca imi permit sa iti dau un sfat,eu nefiind nici pe departe la nivelul tau,dar tiramisu e specialitatea familiei si am si primit de la colegii din madrid titlul de „reina del tiramisu” :)) eu as inmuia un pic mai mult piscoturile.un strop.
Oki, multumesc pentru sfat !
intresanta si combinatia ta am sa o ancerc si pe asta ca eu am una cu fisca si mascarpone
Tocmai am terminat, e la frigider. Abia astept sa vad cum a iesit. Cafeaua nu a ajuns, desi am inmuiat piscoturile f putin. Cred ca ar trebui cam 400ml cafea. Revin cu impresii dupa „degustare” :)