Tocana de porc este una din cele mai cunoscute mancaruri, se face foarte des mai ales la tara si sincer e un preparat destul de usor de preparat, care se face imediat. Puteti sa o faceti doar cu carne de porc sau sa-i adaugati si carnati depinde cum va place. In general e o mancare ce se consuma in sezonul rece dar puteti sa o perparati si in celelalte anotimpuri atunci cand va e dor de o mancare ca la mama acasa ce se serveste cu mamaliga. Ceapa ii da un gust foarte bun si daca va place puteti face si putina ingrosala sau tinsura cum ii spune la noi :)
Tocana de porc – reteta de baza
Ingrediente:
- 1 kg carne de porc ( pulpa)
- 2-3 carnati afumati ( optional)
- 2 cepe potrivite
- 1 lingura boia
- 250 ml suc de rosii ( bulion)
- sare, piper
- cimbru uscat
Carnea se taie bucati mai maricele, se condimenteaza cu sare, piper, boia.
Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei cu capac , pana devine sticloasa (nu o lasati sa se rumeneasca, oricum e grea la stomac).
Se adauga bucatelele de carne, se amesteca si se lasa sa se faca pana scade zeama lasata de carne.
Se adauga boia, carnatii taiati , mai lasam un minut si apoi completam cu apa doar cat sa acopere carnea si lasam sa fiarba la foc mic pana cand carnea este fiarta.
Cand carnea e fiarta puteti sa adaugati bulionul si sa-l lasati sa scada putin la foc potrivit. Puteti servi asa sau puteti sa faceti un sos cu smantana. Puneti 200g smantana grasa si o lingura de faina intr-un bol. Adaugati aprox 100ml apa si amestecati apoi rasturnati amestecul in oala. Si da nu strica sa adaugati si cativa catei de usturoi zdrobit.
Aici este varianta cu smantana si fara carnati.
Se poate servi cu diverse garnituri cel mai bine merge cu mamaliguta, branza si cu castraveti murati. Daca adaugati cartofi taiati bucatele si fierbeti devine tocana de cartofi, daca adaugati orez si apa si bagati la cuptor rezulta un pilaf…variante ar fi multe, de aceea am scris ca este o reteta de baza deoarece se pot aduce diverse imbunatatiri.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Doamne ce bunatate.Eu sunt carnivora inraita,fara carne parca nu sun satula si deja sunt in pana de idei dar cu reteta aceasta m-am scos iar in fata familiei. O sa se linga pe degete. Mersi frumos Amalia.
Claudia
Claudia daca esti asa atunci la fix reteta ! Sa nu uiti de mamaliguta :))