Daca va plac bananele merita sa-l incercati este un tort aromat, dulce-acrisor.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 100g ciocolată
- 20gr unt
- 4 oua
- 125g. zahăr
- 4 linguri apă caldă
- 1 vârf de cuţit de sare
- 100g făină
- 50g amidon
- 0.5 lingurita praf de copt
Pentru crema:
- 3 banane
- 5 linguri de zahar
- 3 linguri suc de lămâie
- 10g gelatina sau 6 foi
- 500g smântână pentru frisca
Pentru decor:
- 250ml nectar de banane
- 2 linguri suc de lămâie
- 1 plic gelatina pentru pus deasupra (incolor, pentru 250 ml de lichid)
- 2-3 banane
Ciocolata se rupe în bucăţi şi se topesc într-o baie de apă, împreună cu untul. (Poate v-am mai scris cum procedez eu cand topesc ciocolata. Pun intr-un ibric apa la fiert si cand clocoteste opresc focul. Ciocolata impreuna cu untul le pun intr-o punga si le scufund in apa fierbinte. Le las pana se topeste ciocolata apoi rup la un colt punga si torn ciocolata topita).
Separam albusurile de galbenusuri gălbenuşuri. Batem albusurile spuma tare.
Mixam galbenusurile cu zahăr separat, apă caldă şi sare. Apoi adaugam in amestecul de galbenus ciocolata topita.
Se amestecă făina cu amidon si praf de copt si le adaugam treptat alternand cu albusurile batute spuma in amestecul de galbenusuri. Trebuia sa folosesc o spatula de lemn sa amestec usor dar eu am folosit tot mixerul.
Se toarnă într-o formă de 24 cm şi se coace în cuptorul încălzit în prealabil la 175 ° C 25-30min. lasam blatul sa se răcească şi se taie în două.
Trecem la crema; mixam bananele impreuna cu zaharul si sucul de lamaie. Daca doriti mai dulce puteti adauga inca 1 lingura de zahar. Punem gelatina la inmuiat in 2 linguri de apa rece apoi o dizolvam in 4-5 linguri de apa fierbinte. O punem asa calduta in piure-ul de banane.
Smantana o mixam bine. Eu am folosit smantana naturala pentru frisca cu 32% grasime la care am adaugat 2 linguri de zahar. Daca folositi smantana vegetala pentru frisca care contine deja zahar nu mai adaugati zahar.
Adaugam piure-ul de banane la frisca si mixam bine. Rezulta o crema delicioasa.
Pentru insiropat si glazura am folosit nectar de banane (330ml) pe care l-am diluat cu apa pana la 500ml.
Punem jumatate din blat pe platoul in care vrem sa servim tortul, apoi in jurul lui un inel de metal ( de la forma de copt ), insiropam blatul cu nectarul diluat cu apa, punem jumatate de crema, iar blat, insiropam si punem restul de crema. Bagam tortul la frigider 5 ore sau de pe o zi pe alta apoi il scoatem, luam inelul de metal si il decoram.
Taiem bananele felii si le asezam pe tort ( eu am pus si un kiwi)si le ungem cu suc de lamaie sa nu se oxideze.
Preparam gelatina conform instructiunilor de pe plic ( cu 250ml nectar amestecat cu apa), lasam putin sa se racoreasca si apoi o punem putin cate putin cu lingura incepand cu mijlocul tortului.
Mai lasam la rece 20 de minute si apoi servim.
Reteta este preluata de pe gotovim-doma.ru
Observatii:
As recomanda sa imbracati tortul in frisca deoarece marginile arata cam „golase” ( in acest caz mai aveti nevoie de 250ml frisca ) sau il puteti unge cu miere si tapeta cu ciocolata, fulgi de migdale.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
ce minunatie!!! O zi frumoasa in continuare, draga Amalia!
Multumesc, te pup!
Am facut si eu tortul si e absolut delicios!
Camy ma bucur ca ti-a placut!
inca un tort pe care l-asi incerca :) imi place foarte mult sa fac prajituri si torturi ,e pasiunea mea ,bravo Amalia