Tort cu capsuni si crema de lapte

Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte

Tortul cu capsuni si crema de lapte este un tort racoros, de sezon, cu multe capsuni si putine calorii. :)

Ingrediente pentru reteta de tort cu capsuni si crema de lapte

Pentru blatul tortului cu capsuni:

  • 7 oua
  • 7 linguri  zahar
  • 3 linguri apa rece
  • 7 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt

Crema de capsuni a tortului:

  • 250g capsuni
  • 50g zahar
  • 250ml frisca
  • 8g gelatina

Crema de lapte a tortului:

  • 300ml lapte
  • 100g zahar
  • 100g ciocolata alba
  • 250ml frisca
  • 10g gelatina

Pentru insiropat tortul:

  • 75g zahar
  • 150ml apa
  • 2-3 stropi esenta de vanilie

Pentru ornat:

  • 500g capsuni
  • 500ml smantana pentru frisca
  • 1 intaritor pentru frisca
  • 50g ciocolata

Cum facem tortul cu capsuni si crema de lapte?

Incepem cu blatul care este unul clasic. Batem albusurile spuma tare, apoi adaugam treptat zaharul si mixam bine pana acesta se topeste. Adaugam treptat galbenusurile si apa si mixam bine dupa fiecare galbenus. Scoatem mixerul si folosim lingura de lemn. Adaugam treptat faina amestecata cu praful de copt si amestecam „peste cap” pentru ca aluatul sa fie cat mai pufos.

Turnam aluatul intr-o forma de 26cm unsa cu putina grasime si tapetata cu faina si coacem la foc potrivit ( 160-180grade ) timp de 15 minute.

Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte

Incercam blatul cu scobitoarea si daca e copt, il scoatem, il rasturnam pe un gratar si il lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit il taiem in 3.

Facem siropul. Punem zaharul cu apa intr-un ibric, lasam sa fiarba 3 minute,  oprim focul si adaugam esenta de vanilie. Lasam sa se raceasca.

Trecem la creme.

Pentru prima crema punem laptele la incalzit cu zaharul. Separat punem gelatina in 3 linguri de apa rece sa se umfle. Cand laptele incepe sa fiarba, oprim focul si adaugam gelatina. Amestecam bine pana se dizolva si apoi adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana aceasta se topeste si apoi lasam crema sa se raceasca.

Pentru crema de capsuni mixam capsunile si apoi adaugam zaharul. Separat dizolvam gelatina in 3 linguri de apa rece. Punem intr-o craticioara 100ml apa, o lasam sa dea in clocot si apoi oprim focul si adaugam gelatina dizolvata. Amestecam bine si adaugam lichidul fierbinte peste piureul de capsuni. Lasam sa stea putin. In poza apar amandoua cremele.

Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte

Batem smantana pentru frisca. Eu am folosit smantana naturala cu 32% grasime la care am adaugat 75g zahar. Daca folositi frisca indulcita nu mai adaugati zahar. Impartim frisca in doua. Jumatate o punem in crema de lapte si jumatate in crema de capsuni.

Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte

Punem platoul pe care o sa servim tortul, apoi prima parte de blat si in jurul ei inelul de la forma de tort. Insiropam, punem jumatate din crema de capsuni, apoi felii de capsuni, jumatate din crema de lapte, a 2-a parte de blat, insiropam, punem cealalta jumatate de crema de capsuni, felii de capsuni, cealalta jumatate de crema de lapte, a 3-a parte de blat, insiropam, acoperim cu o folie si bagam tortul la rece intre 5-12 ore.

Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte

Scoatem tortul de la frigider si il ornam cu frisca batuta in care am adaugat un plic de intaritor.

Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte

Ciocolata o rupem bucatele, apoi o punem intr-o punga, o tinem in apa fierbinte pana se topeste ciocolata, apoi rupem un capat la punga si trasam siruri peste tort.L-am ornat destul de simplu pentru ca ma grabeam foarte tare.

Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte

Si fericita degustatoare, mama :)

Tort cu capsuni si crema de lapte
Tort cu capsuni si crema de lapte

Va asigur ca este delicios, nu foarte dulce. Desigur puteti folosi si alte fructe cu conditia sa fie aromate.

Tortul incercat de Andreea Stamoiu arata asa:

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


29 de comentarii la „Tort cu capsuni si crema de lapte”

  1. Urmaresc TOATE retetele tale, o parte le-am facut si eu si au fost minunate, evident as vrea sa fac si acest tort dar am o mica problema -frisca.

    tu faci frisca cu smantana din comert?
    mie-mi iese atunci cand am smantana de la tara, in rest nu prea sunt multumita de calitatea ei (e un pic mai moale)
    mi-am permis sa te intreb pt ca la tine este impecabila mereu.
    oare cum reusesti?
    felicitari pentru acest blog minunat.
    tu esti principala mea sursa de inspiratie in bucatarie.

    1. Ana inainte foloseam doar frisca vegetala de la Meggle ( cutia albastra ) care se batea impecabil plus ca nu aveam stresul ca se taie. Apoi am folosti frisca naturala pentru creme si pentru ornat frisca vegetala deoarece are tinuta ca sa zic asa. Intotdeauna inainte de-a o bate o tin la frigider cateva ore. Pentru ornat pun un plic de intaritor la 500ml frisca. Mixez putin smantana pentru frisca apoi pun intaritorul si mixez din nou. Asa faci si tu?

  2. Buna Amalia as vrea sa atiu dak ai o reteta despre parjitura Mogyoros…ms mult….sau dak stie cineva reteta despre prajitura Mogyoros…mulstumesc si astept un raspuns….

  3. Buna Amalia,urmaresc si eu retetele tale si am mai facut din ele,dar pana la tortul asta nu am avut curaj sa incerc si prajituri, ce sa mai lungesc vb a iesit Super si nu sunt deloc experta.Multumim ca ne impartasesti din experienta. :)

    1. Mihaela daca tortul asta ti-a reusit, restul e floare la ureche :). Te felicit si sper sa imi scrii ca ai incercat si alte torturi.

  4. buna amalia, vreau in primul rand sa te felicit pentru retetele tale minunate din care ma inspir destul de des! Blogul tau reprezinta cartea mea de bucate! Maine o sa am invitati la masa si m-am gandit sa fac tortul cu crema de lapte dar nu am mai gasit capsuni. Ce-i drept nu am fost in piata ci numai la supermarketuri. Am luat in schimb kiwi? Ce parere ai? E ok daca il incerc cu kiwi? mersi mult.

      1. Am ramas datoare cu un raspuns! Pana la urma l-am facut cu zmeura si a iesit tare bun! Acum vreau sa incerc tortul egiptean si singurul lucru de care imi e teama este sa imi iasa foile – pentru ca nu am mai facut nicodata foi!

  5. Draga Amamlia, am incercat multe din retetele tale si am primit numai laude. Am o intrebare: ce inseamna frisca naturala (smantana?) si vegetala ( frisca lichida?) ? Stau in America si aici gasesc Sour Cream care e smanatana mai groasa si Whipping Cream care e frisca lichida din cutie. Am incercat sa fac smantana ca a ta, dar nu mi-a iesit asa de pufoasa si stabila ca a ta. Crezi ca ar trebui sa pun si una (sour cream) si alta(whipping cream) plus intaritor ca sa imi iese o frisca perfecta pentru ornat?
    Multmumesc anticipat!

    1. Bianca cred ca e vorba de whipping cream la care adaugi si un plic de intaritor pentru frisca. Samnatana naturala pentru frisca este cea dulce nefermentata, nu stiu daca in State se gaseste dar pe frisca vegetala am vazut ca scrie si whipping cream. Trebuie tinuta le rece cateva ore si cand o bati sa adaugi intaritor.

  6. multumesc Amalia, am inteles acum. sour cream-ul pe care il gasesc eu aici e smantana fermentata, nu cred ca o sa gasesc nefermentata, o sa ma uit. am incercat sa fac frisca din whipping cream si am adaugat un plic de intaritor dar nu a iesit cine stie ce, am facut tortul tau egiptean si l-am imbracat in frisca aceea si l-am lasat la frigider cateva ore si parca mi s-a parut ca frisca era absorbita, era teapana dar nu pufoasa. oricum, tortul egiptean a fost atat de bun, dar am stat 2 ore jumate pana l-am cladit fara sa il mai ornez cu frisca, ornatul mi-a mai luat inca vreo jumatate de ora…in final a iesit un tort super delicios! acum vreau sa fac tortul cu nuca si ciocolata, acolo zice ca trebuie margarina Rama. daca nu stau in Ro nu stiu cum e Rama, e sarata, dulce? eu am margarina dar am gustat-o si e sarata si logic nu cred ca e ideala margarina asta de aici sarata. astept sa vad ce zici tu si daca imi trebuie margarina dulce o sa caut. pot sa bag unt nesarat? ce zici?

    bianca

    1. Bianca este ideal daca folosesti unt nesarat 80% grasime :)… cat despre tortul egiptean ma mir cum de ti-a luat atata timp sa-l cladesti :)

  7. Buna Amalia!
    Am incercat acest tort si a iesit foarte bun! Fiind ianuarie, a trebuit sa inlocuiesc capsunii cu piersici din compot, dar si asa a iesit excelent…Imi dau seama ca e mult mai aromat cand e preparat cu capsuni, asa ca il voi mai incerca o data si in sezonul capsunilor :))
    Multumesc pentru reteta!!

    1. Ma bucur ca reteta a fost pe placul tau, sigur ca este mult mai aromat cu capsuni sau zmeura dar putem inlocui si cu alte fructe :).

  8. :( crek e foarte bun…si crek dak nu greseam prima crema era si gustos…ce am gresit?? :(( mi s-a taiat..se poate remedia?

  9. salutare super reteta eu vreau sa fac blatul intr-o tava in forma de inimioara fiindca se apropie sf valentin vreau sa i fac o surpriza sotului meu ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,sper sa- mi iasa …popici o sa ti spun cum mi-a iesit !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.