Intotdeauna mi-a placut sa fac torturi si imi amintesc ca o perioada faceam in fiecare weekend un tort, cateodata mai elaborat, cateodata mai simplu, totul depindea de timpul avut la dispozitie. Desi am incercat multe retete am ramas fidela torturilor cu fructe pentru ca sunt usoare si se fac destul de rapid. Tortul cu capsuni si frisca este un tort ce se prepara in maxim 40 de minute, foarte usor, pufos si aromat. Practic e un blat de pandispan clasic, insiropat cu sirop de fructe, iar crema una pufoasa cu frisca in care am pus bucatele de frisca. Pentru doamnele experte in torturi prepararea lui este flore la ureche, pentru cele incepatoare se face destul de usor totul este sa respecte pasii retetei.
Desigur puteti folosi ce tip de fructe doriti, de preferat sa fie aromate, nici nu vreau sa ma gandesc cat de bun poate fi cu fragute sau fructe de padure. Puteti sa-l incercati si cu fructe exotice, ananas sau mango, papaya daca aveti noroc sa gasiti unele ce au intradevar aroma.
Eu l-am preparat asa cum se vede in titlul cu capsuni, am gasit capsuni aromati si copti.
Este un tort pufos , fara pretentii copiii mei il adora!
Tort cu căpșuni și frișcă
Ingrediente pentru o tavă cu diametrul de 26cm:
Blat:
- 5 oua mari la temperatura camerei
- 5 linguri cu varf de zahar
- 5linguri cu varf de faina
- 2 linguri ulei
Pentru umplut:
- 500ml smantana pentru frisca
- 2 lingurite miere
- 200g capsuni
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 50g zahar pudra
sau
- 250ml smantana pentru frisca
- 250ml mascarpone
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 50g zahar pudra
Pentru insiropat:
- 300g capsuni
- 100g zahar
- 50ml apa
Pentru inceput preincalzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Separam albusurile de galbenusuri si le punem intr-un bol cu un praf de sare. Le mixam pana se transforma in spuma si apoi adaugam zaharul si mixam pana ce acesta se topeste si obtinem o bezea lucioasa. Adaugam galbenusurile unul dupa altul si mixam dupa fiecare pana se incorporeaza , apoi uleiul si mixam cu viteza mica , la fel pana se incorporeaza.
Adaugam faina si amestecam usor cu o lingura peste cap, incercand sa pastram volumul, pana se incorporeaza.
Ungem forma de tort cu grasime sau punem o hartie de copt, turnam compozitia pentru blat si apoi introducem blatul la cuptor timp de 20 de minute. Dupa 20 de minute facem proba cu scobitoarea, daca iese curata blatul este copt, daca raman urme de aluat pe ea mai lasam sa se coaca inca 5 minute.
Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca si-l rasturnam pe un platou apoi il taiem in doua.
Preparam siropul foarte simplu; punem in blender ingredientele si mixam pana obtinem un piure putin mai moale.
Pentru crema mixam smantana dulce impreuna cu zaharul si esenta de vanilie. La sfarsit adaugam mierea si amestecam usor.
Daca preparati varianta cu mascarpone , mixati toate ingredientele intr-un bol ( smantana dulce, zaharul, mascarponele, esenta).
Asamblam tortul:
blat, sirop de capsuni, 1/2 din frisca, bucatele de fructe, balt , sirop, restul de crema, fructe.
Daca aveti si cateva frunze de menta cu atat mai bine.
Partea buna este ca nu trebuie sa stea la rece, puteti sa-l taiati imediat.
Pofta buna!
Si reteta incercata de cititoare sunb forma de prajitura :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
O noua reteta delicioasa,alaturi de multe altele.Sarbatori binecuvantate!
Multumesc, asemeni va doresc!