Eeei, de cand mi-am propus sa incerc reteta de crema caramel de la Lissa. Uite ca a sosit momentul asa ca am facut acest tort si va spun sincer ca nu mi-a parut rau. Este o crema foarte buna cu gust pronuntat de caramel. Iata reteta:
Ingrediente necesare pentru reteta de tort cu crema caramel:
Blat:
- 4 oua
- 8 linguri de zahar
- 7 linguri de faina
- 1 lingura cacao
- o priza praf de copt
Crema:
- 10 linguri de zahar
- 200 ml lapte
- 250 ml frisca
- 3 oua
- 1 lingura amidon alimentar sau faina
- 10 g gelatina
Pentru insiropat:
- 100 ml apa
- 1 lingura zahar
- 1 lingurita esenta de rom
Cum preparam tortul cu crema caramel?
Blatul este cel clasic de pandispan, poate cunoasteti reteta.
Se bat albusurile spuma tare , apoi se adauga zaharul treptat si se bate in continuare pana se topeste zaharul. Se adauga galbenusurile unul cate unul si apoi faina amestecata cu cacao si praful de copt. Se coace intr-o forma rotunda ( d= 24 cm) unsa cu putin unt si tapetata cu faina, timp de 20 de minute la foc potrivit.
Se scoate, se lasa sa se raceasca putin si se rastoarna pe un gratar.
Pentru sirop amestecam zaharul cu apa si cu esenta de rom , le punem la fiert si dupa cateva clocote, stingem focul si lasam siropul sa se raceasca.
Pana se raceste blatul si siropul, preparam crema : Zaharul se topeste la foc mic pana se caramelizeaza, apoi se adauga laptele fierbinte amestecand repede. Separat se freaca galbenusurile cu amidonul se adauga siropul fierbinte si se pune pe foc amestecand mereu pana se ingroasa ca o smantana. Adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma.
Blatul il taiem in doua si il insiropam, apoi il umplem cu crema.
Eu nu l-am decorat mai special deoarece l-am facut pentru acasa , dar voi puteti sa-l ornati cu frisca si zahar caramelizat.
Este foarte gustos, multumesc Lissa inca o data pentru reteta de crema si va invit sa-l incercati ! :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Arata foarte bine,si ma gindesc ca e tare deliciosa.Am salvat si eu crema de la Lissa,dar inca n-a venit timpul.Felicitari…acum ramane sa incerc si eu ca arata yami.
Da, Lissa are retete numai una si una, eu o sa incerc si varianta de crema cu cafea. Multumesc pentru aprecieri ! :)
Foarte foarte bine arata!!! Cum adca e decorat ca pt acasa?! Arata nmaipomenit de bine! Felicitari Amalia draga!
Ina iti multumesc mult ! Pup !
Amalia, arata intr-un mare fel!
Felicitari!
amalia ai retete tare bune,am facut si eu cateva din ele,am vazut reteta ta de tort si ma gadeam la tortul pe care lam facut acum cateva zile.eu la sirop de exmplu pun o cana de zahar la caramelizat apoi adaug lapte si esenta de rom, e mult mai bun mi se pare,poate o sa incerci intro zi.
Otilia iti multumesc,poate il incerci si tu , e usor de facut :)
Anonim, o sa incerc si varianta asta de sirop ma gandesc ca e mai buna daca are si lapte :)
Waaa, cum arata! Supeb! Nu mai vorbesc de gust.. caramelul este una din aromele mele preferate.
Crema trebuie sa mi-o notez neaparat :) Oare daca nu pun albusurile batute spuma are ceva?
Arata super!
Edith multumesc , scria Lissa ca daca punem albusurile atunci folosim si gelatina, poate renunti si la ea atunci.
Iza draga iti multumesc , e tare buna crema asta :).
Mi-e teama ca nu o sa mai stea tzapana crema fara gelatina… Nu?
Edith tot ce pot sa-ti spun e ca amestecul de caramel e ca si o budinca atunci cand se raceste, probabil ca fara gelatina nu o
sa stea teapana crema…ca sa fii sigura pune gelatina , nu ai cum sa dai gres, asta-i ca si smantana salveaza ( aproape )orice mancare :))
Amalia, thank you so much!! I wish I could read your blog, but I cam look at the pictures! Nice work you have there :)
Lots of greetings from NY!
Tea
Super tortul.Interesanta si reteta!
Tea thank you for visiting my blog, I hope in the future to translate in english all the recipies.
Flor multumesc, daca-ti place caramelul poti sa incerci reteta :)
Amalia cum de l-am scapat…si chiar ma uitasem dupa el de cand l-ai pus pe culi,foarte bine ti-a iesit crema si chiar e gustoasa ,ne place si noua gustul de caramel.Eu il mai fac si fara gelatina si albuse si sta crema tare si asa ,ca asa cum ai zis la cineva ,e ca o budinca si amestecand cu frisca batuta bine se face o crema groasa si teapana;cu albusele sporeste si crema ,e mai pufoasa si atunci pun si gelatina pt siguranta .
Multumesc ca ai incercat crema si te pup!
buna! te rog frumos sa ma ajuti!!! apropo de crema tortului, sa inteleg ca dupa ce s-a pus laptele fierbinte peste zaharul caramelizat, imediat se pune si amidonul amestecat cu galbenusurile? Pai nu se solidifica aceste galbenusuri? Multumesc!
Cristina cred ca vin prea tarziu cu raspunsul :(… galbenusurile se freaca cu amidonul si peste ele se adauga caramelul cu lapte, amestecand mereu. Mie nu mi s-au intarit deloc galbenusurile , a rezultat o chestie cremoasa :) asa ca si in poza, astept sa-mi spui ce-ai facut daca l-ai incercat.
Gata,am prestatt-o si eu pentru ziua de nastere a fratelui meu.Ti-am furat decorul.Mersi.Poate daca sosesc anul viitor la cluj(orasul meu de nastere100% clujeanca :)te anunt:).Te pup
Paradis am trecut pe la tine si am vazut tortuletul. Intradevar putin mai mult de lucru la decor :), dar gustul primeaza intotdeauna. Te astept cu mare drag dc vii in Cluj. Keep in touch :)!
am mai incercat sa iti trimit mesaj…..nu stiu daca reusesc…sant foarte incantata de retete,o sa incerc si eu cateva si te anunt de rezultat,pupici
Serbus Amalia,
In primul rand felicitari si mai ales multumiri pentru blog.
In al doilea rand scuza-mi ignoranta, dar de ce bati intai albusul si pe urma adaugi zaharul treptat ?
Eu il bat cu tot cu zahar de la bun inceput pana cand devine tare, ca daca intorc castronul cu gura in jos, ramane teapan, nu curge.
E mai bine pentru prajitura sa folosesc metoda ta sau nu conteaza cand pun zaharul?
Multumesc frumos.
Ruxandra
Ruxandra sunt bune ambele metode :) Si eu am incercat asa cum ai scris tu, insa probabil din obisnuinta bat albusul si apoi adaug zaharul treptat.
Oooo, ce rapida esti :-) ! Esti tare dragutza si-mi plac retetele din blogul tau: simple si sanatoase.
Multumesc inca o data de raspuns.
Ciao,
Ruxandra
Tort cu crema caramel… ce bine arata… Felicitari… chiar cautam idei de alte torturi… Nu stiu cum de nu ti-am descoperit blogul pana acum… mai ales ca am multe idei de cules de aici…
Good post, adding it to my blog now, thanks. :)
I am really Glad i ran across this site. Added http://www.haisagatim.ro to my bookmark!
The author is really cool. But some of the commentators are just posting stupid words.
Amalia … vin sa ma plang … Nu mi-a iesit crema. Lucrurile s-au intamplat cam asa … Cand am pus laptele, s-a umflat si a curs pe aragaz. Asta nu-i problema, dar cand am pus galbenusul cu amidon, s-au facut numai ferfenite de ou fiert … Deci a iesit o ciorba cu ou, nicidecum o crema. Unde-o fi greseala?
Merci!
Ana imi inchiupui ce-ai patit :( . Intradevar laptele se umfla cand il pui peste caramelul topit, dar peste galbenusuri si amidon se adauga siropul fierbinte nu invers. Poate se vede si in poze cum ar trebui sa arate. Eventual cand mai incerci o reteta si nu esti sigura de ceva te rog sa ma intrebi inainte, te ajut cu mare placere.
cum pot sa decorze cu caramel …am mai mancat undeva s arata foarte bn decorat cu caramel dar cum il faci?
Mihaela cu caramel se pot face adevarate opere de arta, uita-te pe youtube si o sa gasesti modele :).
buna amalia,am si eu o intrebare.as vrea sa fac un blat mai inalt,pe care sa il pot taia in 3,cum se schimba cantitatile?
Andreea poti incerca blatul de la tortul Pasiune, merge la fix.
ok,o sa il incerc sapt asta pt sf. andrei.si fiul meu este eduard andrei,asa k o sa fie pt amandoi.
Esti geniala ! Eu am incercat de cateva ori reteta asta, dar inlocuiesc laptele cu bautura de soia, pentru piticul meu alergic…intotdeauna a fost un real succes .
Multumesc
Ma bucur ca iti place reteta sper sa mai incerci si altele nu numai de dulce :)
Am facut acest tort saptamana trecuta, insa cred ca blatul trebuie insiropat mai bine. Iese prea putin sirop din 100 ml apa . Eu am facut dublu si tot nu a fost de ajuns. Nu sunt fan zahar , insa 1 singura lingura de zahar iarasi mi s-a parut insuficient . Crema este foarte buna, fina, delicioasa.
I-am pus o glazura de ciocolata deasupra.
Pingback: Miremirc - Tort cu crema caramel
O intrebare am, frisca trebuie batuta inainte ?
Da.
frisca se bate impreuna cu albusurile, sau se bat separat si pe urma le amestec?
Lasam crema sa se raceasca si apoi o amestecam cu frisca si cu albusurile batute spuma. Deci frisca batuta separat se adauga , apoi punem albusurile batute spuma.
Buna ziua!As dori sa va intreb daca crema aceasta se intareste si daca tortul facut este ornat tot cu aceasta crema?
Este ornat cu aceeasi crema si da se intareste pentru ca are gelatina.
As vrea si eu sa-l incerc, insa mi se pare putin siropul. Mentionez ca mie imi plac torturile insiropate bine. S-ar strica ceva daca as face mai mult sirop? Macar vreo 400 ml?
Mulțumesc pentru reteta, cred ca e tare bun. Vreau sa pregătesc tortul pentru aniversarea de 2 anișori ai băiețelului nostru . Tocmai de aceea te-as ruga daca poți sa îmi spui: daca vreau ca tortul sa il fac dreptunghiular de mărimea unei tavi de 23/30 cm, pot folosi aceleași cantități de ingrediente la blat si la crema sau trebuie sa cresc cantitățile ? Mulțumesc !
Eu l-am facut mai demult insa forma era de 24 de cm. Cred ca merge si la dimensiunile scrise de tine insa nu iese asa de inalt. Sfatul meu este sa inmultesti cu 1,5 cantitatile :).