Tortul asta era programat pe sambata, dar neavand timp nu l-am mai facut. Mi-am cumparat smantana naturala pentru frisca si am zis sa o incerc cu reteta asta. Este un tort delicat si pufos, eu l-am facut cu piersici din compot dar puteti sa puneti ce fructe vreti :).
Blatul l-am facut de tip pandispan din:
4 oua
8 linguri de faina
8 linguri de zahar
1/2 lingurita praf de copt
si atentie 4 linguri suc de portocale ( in loc de apa)
Crema :
250 ml lapte
250 ml frisca batuta
2 linguri zahar
10 g gelatina ( 1 plic)
pentru ornat 250 ml frisca
Se incalzeste laptele cu zaharul iar separat se dizolva gelatina in putin lapte rece. Cand laptele ajunge la punctul de fierbere,se stinge focul, se adauga gelatina si se amesteca pana aceasta s-a dizolvat complet. Se lasa amestecul sa se raceasca si apoi se adauga in frisca batuta. (Ca sa va faceti o idee arata ca si o crema din amidon cu lapte).
Se taie blatul in doua, se insiropeaza cu sucul din compot, apoi se pune un strat de crema , caisele taiate bucatele , restul de crema, blatul si deasupra fructe si frisca.
Va recomand sa dublati cantitatile la crema si pentru ornat, eu am avut doar 500 ml frisca si a trebuit sa fac mai putina crema iar deasupra abia mi-a ajuns pentru ornat.
Sper sa-l incercati deoarece este delicios ( sotul meu a mancat 2 felii mari si cred ca stiti deja, el nu este amator de dulciuri )
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Sunt sigura ca e foarte bun Amalia!
…si ai tu un stil al tau de a aseza fructele pe tort de arata nemaipomenit de bine ,te pup!
Foaaarte frumos, usor si gustos! Felicitari, Amalia!
Voi incerca si eu cu ananas, caci am o cutie acum in frigider…
Pa!
Tare frumos l-ai ornat! Am si eu unul aproape la fel, dar din pacate nu a mai apucat sedinta foto!
Lissa multumesc mult, e tare bun !
Dana sper sa-ti iasa si sa-ti placa , astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :)
Flor , poate data viitoare, eu o sa-l mai fac dar cu alte fructe :).
frumos design
Sorina multumesc :)
Foarte fain arata!
Amalia, zi-mi si mie te rog ce smantana pt frisca fol tu? Ca eu am incercat cea de la Dorna si nu a stat foarte batzoasa…
Draga Edith eu folosesc 2 tipuri. Smantana dulce este de la o mica ferma de langa Cluj , Corus parca se numeste nu stiu dc gasesti in Bucuresti, pun putin intaritor, zahar pudra si o bat pana sta bat. Cealalta este vegetala ( nu se compara cu cea naturala) de la Meggle, procedez tot asa dar fara zahar. Cu asta vegetala e foarte usor ca se bate si mai bine, plus ca nu stai stresata ca ti se face unt… dar repet cea naturala e mult mai buna.Hulala nu folosesc mi se pare oribila, am folosit doar o singura data. Sper ca ti-am fost de folos cat de cat :)
Merci, Amalia. Da, e posibil ca smantana Corus sa nu o gasesc. Sincer nu am vazut.
M-am invatat cu frisca din smantana cand, anul trecut, pt o perioada firma la care lucrez a importat frisca cu 75% smantana din Irlanda. Este cea mai buna frisca pe care am mancat-o, dar din pacate nu se gaseste in Romania. Numai noi o aduceam…
Asa m-am hot sa incerc Dorna, dar m-a dezamagit. Nu se bate..
In cea ce priveste Hulala, sunt de aceeasi parere cu tine. Prefer Creme Patiserie. Si Apla de la Plus e bunicica…
75% grasime? cred ca era super …
Nu, avea 75% smantana si 25% frisca vegetala.
Grasime..nu mai stiu, 30% parca.. Oricum, era demential de buna, o sa-mi iau cu prima ocazie cu care ajung in Irlanda =))
:)) chiar ma gandeam cu 65% grasime am vazut/facut frisca, pai dc ai posibilitatea sa-ti aduci eu zic sa nu mai stai pe ganduri :).
Amalia, intrebare…cele 8 linguri de faina sunt rase sau cu varf? Mi se par cam multe…
Anonim, nu e multa faina este o reteta de pandispan „dublat” o sa vezi ca blatul va iesi mai mare.Lingurile sunt cu varf dar nu foarte inalt :))nu stiu cum sa-ti explic…uite cum fac eu pun jumatate rase, jumatate cu varf. Sper ca ti-am fost de ajutor :).
O intrebare…la crema nu se foloseste nici faina,nici amidon, nici oua….????
Nu, e suficienta gelatina , crema este fina si delicata :).
ceao Amalia,arata super bine si cred ca acesta e urmatorul dupa tortul egiptean(cred nu promit deoarece nu stiu ce mai apare pe parcursul vizionarii).felicitari ai niste retete super.Am o fetita de 2 ani jumate si te-as ruga frumos daca poti sa-mi recomanzi niste retete care ar fi super bune pt.copii.(cam are probleme cu lipsa de fier).Iti doresc tot binele din lume si sa o tii tot asa.Te pup.Sanatate.Otilia.(Austria).
Sincer iti spun draga Amalia ca sunt super…super incantata cu retetele ce le postezi aici!Tortul cu crema de lapte l-am facut si m-am straduit destul de mult sa-l ornez la fel de frumos ca tine!Doar am schimbat blatul(l-am facut pe baza de cacao)!Promit sa postez o poza cu opera mea de arta indata ce-l v-a proba iubitelul meu cel gurmand.Va pup pe toate si multumesc din inima ca existati!
ma gandesc de mult sa fac tortul asta dar am tot amanat.asa ca azi draga amalia am venit sa fur repede reteta si sa ma pun pe fapte.sper ca nu te superi:)dar arata tare bine si nu pot sa ma abtin
Buna! vreau sa-ti spun ca desi nu ti-am scris nici o data am facut foarte multe retete de ale tale si toate au iesit fff bune dar acum am o problema la acest tort mai bine zis la crema de lapte. Am facut exact asa cum ai spus cand laptele a inceput sa fiarba am pus gelatina dizolvata si l-am luat de pe foc dar atunci cand s-a racit nu sa intarit de fel. Ce pot face?
Anda, gelatina este foarte „sensibila” daca a apucat sa dea un singur clocot lichidul in care ai pus-o, nu-si mai face efectul. Trebuie stins focul, apoi pusa gelatina. Acum nu stiu cum ai facut dar parerea mea este ca ar trebui sa reiei din nou operatiunea.
Buna Amalia,
Am facut tortul acesta de Boboteaza…..super super super delicat, insiropat, fresh…perfect! Am avut ceva emotii cand am amestecat laptele cu frisca (naturala 100%, aici nu am gasit vegetala si a trebuit sa merg pe varianta „grasa” :) ), dar totul a fost perfect cand s-a racit! Multumesc inca o data pentru toate retetele tale
Si mai bine daca l-ai facut cu frisca naturala !
Delicios!
Blatul l-am facut dupa reteta de Blat de tort – reteta de baza, crema a fost de lapte, dar am adaugat mai multa frisca naturala si zmeura zdrobita (semintele nu le-am pus…dah :-)). Am insiropat foarte bine blatul cu suc de zmeura (am fiert putina zmeura congelata cu putin zahar si a iesit un suc f bun), iar in loc de caise am pus zmeura. Desi nu am avut zmeura proaspata, tortul a iesit foarte bun.
Wow! Felicitari, cred ca a fost tare bun :).