Despre acest tort pot sa va spun doar atat. Este fabulos!
Initial am vrut sa fac o prajitura dulce acrisoara adica cu visine si ciocolata, apoi am gasit aceasta reteta absolut minunata de tort. Pe cat pare de elaborat, sa stiti ca nu este, se compune dintr-un blat de pandispan cu cacao, două foi de bezea, o cema de ciocolata cu unt si o crema cu mascarpone in care in jumatate se pun visine din compot sau si mai bine daca aveti dulceata de cirese amare. Cremele se fac la rece, foarte usor , pur si simplu se pun ingredientele in bol si se mixeaza. Mai este si glazura pe care v-o recomand sa o facet cu ciocolata amaruie.
Tortul nu este foarte dulce asa cum s-ar parea si pot sa spun ca l-au testat 9 persoane si toate au fost de aceeasi parere. Eu am mancat doua felii cand am facut pozele pentru ca mi-a placut tare mult. Dar nu vreau sa-l mai laud atat, vreau sa va scriu exact toate amanuntele sa puteti sa-l preparati si voi si sa il savurati.
Ce este de retinut sunt doua aspecte: primul este dimensiunea, de 20×20, sau 25×15 in cazul meu. Daca doriti sa-l faceti in forma rotunda atunci o forma cu diametrul de 26cm este suficienta.
Al doilea aspect este smantana pentru frisca folosita, va recomand sa folositi smantana naturala pentru frisca, eu am folosit smantana vegetala. Din aceasta cauza tortul a iesit mai inalt, daca o sa folositi smantana naturala o sa iese mai putin inalt.
In rest nimic de semnalat decat sa respectati reteta cu strictete si sa nu faceti artificii. Mai bine cititi cu atentie cumparati toate ingredientele care sunt necesare si apoi o incercati. Pentru ca la acest tort nu se poate inlocui x cu y :).
Reteta ii apartine doamnei Mirela Mirela ( asa are pseudonimul pe facebook ) , am copiat-o din postarea ei pe un grup de retete ocazie cu care ii multumesc.
Haideti sa vedem reteta si cum se prepara.
Tort cu mascarpone, vișine și ciocolată
Ingrediente pentru o forma de 20×20 sau 25×15 sau rotunda cu diametrul de 26cm:
Blat cacao:
- 5 oua potrivite
- 5 linguri cu zahar
- 50g unt topit sau ulei
- 1 lingurita rasa praf de copt
- 3 linguri cu varf faina
- 2 linguri cu varf cacao de buna calitate
- un praf de sare
Foi bezea:
- 3 albusuri
- 150g zahar
- 1 lingura otet
- 15g amidon porumb
- un praf de sare
Crema mascarpone cu vanilie:
- 250ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra ( daca folositi smantana vegetala indulcita renuntati la zahar)
- 125g mascarpone
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
Crema mascarpone cu visine sau cirese amare
- 250ml smantana pentru frisca
- 2 linguri zahar pudra ( daca folositi smantana vegetala indulcita renuntati la zahar)
- 125g mascarpone
- 3-4 linguri visine din compot sau 2-3 linguri dulceata cirese amare
Crema unt si cacao:
- 200g unt minim 80% grasime
- 3 linguri zahar pudra
- 2 linguri cacao neagra
- 1/2 lingurita esenta de rom
Pentru glazura:
- 90g ciocolata amaruie
- 50ml smantana pentru frisca sau 2 linguri ulei
Pentru inceput preparam blatul de cacao.
Preincalzim cuptorul la 180grade C.
Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc apoi adaugam zaharul si mixam pana se topeste si apoi adaugam treptat galbenusurile si mixam bine dupa fiecare pana se incorporeaza. Apoi adaugam uleiul sau untul topit mixand usor pana se incorporeaza. Faina, cacao, praful de copt le amestecam intr-un bol si le adaugam la amestecul de oua, amestecand usor cu o spatula peste cap astfel incat compozitia sa-si pastreze volumul.
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si lasam sa se coaca aproximativ 20 de minute. Pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea .
Scoatem tava , lasam blatul sa se raceasca si apoi il taiem in doua.
Pana se coace blatul de cacao preparam foile de bezea. Mie mi-a fost foarte usor sa le prepar pentru ca am facut o singura foaie de 40×15 cm pe care apoi am taiat-o in doua. Daca nu aveti aceasta posibilitate coaceti 2 foi.
Mixam albusurile cu un praf de sare pana se intaresc apoi adaugam zaharul si mixam pana ce acesta se topeste apoi adaugam otetul si amidonul amestecand usor.
Coacem foile la 120de grade C aproximativ 1 ora.
Scoatem foile, le dezlipim de hartia de copt si le lasam sa se raceasca.
Bun, de ce a fost mai greu am scapat, acum preparam cremele:
Pentru a lucra mai eficient facem o singura crema de mascarpone, pe care poi o impartim in doua.
Asadar punem in vasul mixerului smantana pentru frisca ( asa lichida, nebatuta) mascarponele si zaharul pudra. Mixam pana obtinem o crema pufoasa.
Impartim crema in doua si in jumatate de crema adaugam vanilie, iar in cealalta jumatate adaugam 3-4 linguri cu varf de visine fara samburi din compot. Aici deschid o mica paranteza si va scriu ca reteta originala era cu dulceata de cirese amare. Daca doriti cred ca se poate pune si zmeura .
Amestecam usor si crema e gata.
Pentru crema de unt, punem untul la temperatura camerei intr-un bol de mixer, apoi adaugam cacao si zaharul pudra si mixam bine pana se omogenizeaza.
Daca doriti sa nu va complicati cu glazura puteti folosi 250g unt si o treime din crema o pastrati pentru pus deasupra.
Asamblam tortul; foaie de cacao insiropata cu sucul din compotul de visine, crema de ciocolata, foaie de bezea, crema de mascarpone cu visine, foaie de bezea, crema de mascarpone cu vanilie, blat de cacao insiropat.
Bagam tortul la rece si dupa o ora preparam glazura.
Topim ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca la microunde, o amestecm bine si o turnam peste tort. Nivelam usor si bagam din nou tortul la rece.
Este recomandat sa-l lasati peste noapte la rece.
A doua zi il taiem felii cu un cutit bine ascutit trecut prin apa calda.
Este foarte bun!
Daca incercati reteta va astept cu impresii si fotografii!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
O să îl fac cât de curând! Ce aș modifica eu la rețetă este crema de cacao sau ciocolată. Aș fierbe pe aburi 4 ouă cu 200 gr zahăr iar când e legată 150 gr ciocolată amăruie iar când e rece spumată cu unt. Dar e strict părerea mea.
Lidia e buna ideea, e crema clasica de ciocolata doar ca dupa parerea mea iese cam multa , eventual daca faci jumatate de portie.
Am copiat reteta intr-unul din multiplele mele caiete cu retete.Multumesc frumos.
Cu drag sper sa o incercati este minunat!
Buna seara.O reteta senzationala.Se poate imbraca in pasta de zahar?Mulțumesc.
Din cate stiu cele imbracate in pasta de zahar trebuie imbracate in prealabil intr-un strat de crema cu unt. Sincer nu am incercat dar nu vad de ce nu , cred ca se poate.
Mulțumesc pt raspuns.Dupa parerea dumneavoastra ce tava rotunda s-ar porivi la cantitatile din reteta.😘
de 24 cm
Și untul când se adaugă în blatul de cacao? Nu ați specificat…
Am completat acum imi cer scuze, se adauga dupa ce se adauga galbenusurile.
Buna ziua.Cu cat timp înainte se poate face tortul?Mulțumesc.
Cu o zi inainte.
Multmesc de raspuns.Pot face astazi blatul si foile din albus?Maine sa ii umplu pt duminica.
Sigur ca da!
Din pacate la taierea foii de bezea s-a sfaramat. Eu recomand sa se coaca separat. Am facut puzzle cu una din parti, tot bun a iesit
Sincer la mine a ramas intreaga, dar cu bezeaua este o adevarata provocare. Important este ca e o foaie de mijloc deci nu se vede si bineinteles ca v a iesit preparatul final :)