Cine adora clatitele (a se citi eu cu litere mari) sigur o sa indrageasca acest tort de clatite, fin cu crema dulce acrisoara, decorat cu fructe colorate. Nu e ceva nou faptul ca aproape saptamanal fac clatite, nu ai cum altfel cu doi pici care ar manca zi si noapte, nou este faptul ca nu am facut niciodata un tort de clatite. De ce? Raspunsul este unul extrem de simplu, pentru ca nu reuseam sa pun pe farfurie mai mult de 5 clatite, se mancau una dupa alta si vesnic dupa multa munca de prajire ajungeam undeva la 10 maxim. Dar ambitia este una puternica in cazul meu asa ca am ales o zi cand cei doi hoti mici si dragalasi erau plecati si am facut acest super delicios tort.
Nimic prea greu la el, doar ca aluatul este un pic diferit fata de ce fac eu, iar ca crema am ales un amestec de ricotta si frisca, dar voi puteti sa combinati mascarpone si frisca sau branza de vaci cu frisca sau nutella, ce credeti voi ca va place doar sa retineti un singur aspect; crema trebuie sa fie putin mai fluida, o sa se imbine perfect cu foile subtiri de clatita. Puteti sa puneti doar smantana de frisca batuta cu putin zahar pudra la care adaugati si putina esenta de vanilie. Deocamdata ideile astea imi trec prin minte sunt deschisa si la alte optiuni :)
Un alt aspect de care trebuie sa tineti minte este urmatorul: clatitele trebuie sa fie subtiri si nu groase asa cum le facea bunica, sunt cele frantuzesti crepes, usoare si fine.
Asadar sa vedem reteta.
Tort de clatite cu crema de ricotta si frisca
Ingrediente pentru 22-24 de clatite
(musai sa faceti un pic mai multe poate nu va ies toate perfecte):
- 450ml lapte
- 1 cana si 1/4 (cana de 250ml) de faina
- 40g unt topit
- 1 varf de cutit sare
- 2 oua mari
- 1 lingurita esenta de vanilie
- ulei sau unt pentru prajit
Pentru crema tortului de clatite:
- 300g ricotta
- 300ml smantana pentru frisca
- 50g zahar pudra
- 2 plicuri zahar vaniliat
Pentru decor
- fructe
Toate ingredientele pentru aluat trebuie sa fie la temperatura camerei.
Ricotta o puneti intr-o sita si o lasati sa stea pana preparati clatitele.
Laptele il incalziti putin impreuna cu untul ( eu asa fac ca sa topesc untul, il pun in lapte si il incalzasc).
Cum preparam reteta de tort de clatite?
Mixati ouale si adaugati treptat alternand laptele cu faina. La sfarsit adaugati esenta de vanilie. Acoperiti vasul si il lasati sa stea 20-30 de minute apoi coaceti clatitele intr-o tigaie antiaderenta cu diametrul de aprox.20cm in care ati pus putin unt sau ulei. Coaceti aprox 1 minute pe o parte timp in care dezlipiti marginile cu un cutit sa nu se arda,apoi 20 de secunde pe cealalta parte.
Scoateti clatitele pe un platou.
Pentru crema mixati smantana pentru frisca cu zaharul si zaharul vaniliat pana se intareste dar nu complet.
Mixati ricotta si adaugati putin cate putin din smantana batuta amestecand usor cu un tel pana se omogenizeaza compozitia.
Asamblati tortul; clatita, crema intinsa bine si tot asa ultimul strat sa fie de crema. Puneti totul la frigider o ora apoi decorati cu fructe si serviti. Ca sa va fie mai usor de decorat , trasati cu varful la cutit felii ( doar deasupra, nu taiati) si apoi pe fiecare felie puneti un tip de fruct.
Taiati felii cu un cutit bine ascutit si apoi serviti!
Este delicios :)
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]