
Marturisesc ca imi place foarte mult sa fac torturi si abia astept ocazia sa se iveasca un eveniment in familie sa pot face cate un tortulet. Daca ma intrebati ce preferinte am, va spun ca nici una, imi plac absolut toate tipurile de torturi: cu ciocolata, cu vanilie, cu fructe.
Tortul Jaffa este unul foarte simplu de preparat si versatil as spune, in functie de tipul de biscuiti folositi se poate face si crema. Eu am folosit de exmplu biscuiti cu jeleu de zmeura si am ales sa fac crema cu aroma de zmeura. Puteti opta pentru varianta de ciocolata sau caramel, depinde ce arome va plac.
Eu am folosit budinca de zmeura in loc de amidon alimentar, dar puteti face crema clasica asa cum scrie in reteta.
Blatul este clasic de pandispan cu ciocolata, insiropat. Iar ca si ornat, ei aici am ascultat de dorintele copiilor si l-am ornat cu frisca iar ciocolata a aplicat-o fiul meu mai mare, asa ca am o scuza daca vi se pare ca nu arata intr-un mare fel. Dar puteti face o glazura de ciocolata si sa folositi cateva fructe, e suficient.
Cam asta pot sa va scriu urmeaza reteta, care o sa vedeti ca e foarte simpla, ingredientele scrise sunt pentru o forma de 26cm.
Ingrediente pentru reteta de tort Jaffa
(Cantitati pentru o forma de 24-26cm):
Blat:
- 5 oua
- 5 linguri de zahar
- 8 linguri de faina
- 50 ml ulei
- 4 linguri apa rece
- 1/2 plic praf de copt (1 lingurita)
- 1 lingura cacao de buna calitate
Crema:
- 750 ml lapte
- 7 linguri amidon alimentar ( eu am folosit in loc de amidon 2 plicuri de budinca de zmeura)
- 150 g zahar
- 250 g unt de minim 80% grasime
- 1 plic zahar vaniliat
- 2 pachete de biscuiti Jaffa
Sirop:
- 150 ml apa
- 50 g zahar
- 1/2 lingurita esenta de vanilie
Pentru decor:
- 400 ml frisca
- sau 200 g ciocolata + 200 ml smantana pentru frisca
Cum preparam reteta de tort Jaffa?
Pentru inceput preparam blatul:
Preincalzim cuptorul la 180grade Celsius.
Mixam galbenusurile cu apa și zaharul zaharul pana ce acesta se topeste. Adaugam uleiul si mixam usor pana se incorporeaza.
Intr-un bol amestecam ingredientele uscate: faina, praful de copt si pudra de cacao.
Albusurile le batem spuma cu un praf de sare
Adaugam alternativ amestecul de faina si cacao si albusurile batute spuma peste amestecul de galbenusuri si amestecam usor peste cap cu o lingura pana ce se omogenizeaza.
Turnam compozitia intr-o forma de copt rotunda ( unsa cu putina grasime si tapetata cu faina) cu diametrul de 24 sau 26 cm si coacem blatul timp de 20-25 de minute. pentru mai multa siguranta facem proba cu scobitoarea.
Cand blatul s-a copt, il lasam in forma sa se raceasca putin si apoi il rasturnam si il taiem in trei.
Pentru crema punem 600ml de lapte la fiert, cand este fierbinte adaugam zaharul. Separat amestecam amidonul ( in cazul meu praful de budinca ) cu restul de lapte rece ramas si adaugam la laptele fierbinte. Amestecam pana se ingroasa si apoi lasam sa se raceasca acoperita cu o folie de plastic sa nu faca pojghita deasupra.
Cand crema este rece adaugam untul la temperatura camerei taiat cubulete si mixam pana se incorporeaza.
Bun, blatul e facut si taiat, crema la fel mai urmeaza siropul.
Pentru puneti apa la fiert cu zaharul lasati sa dea doua trei clocote si adaugati esenta de vanilie apoi lasati sa se raceasca.
Daca faceti o crema de fructe puteti insiropa si cu suc de fructe.
Asamblam tortul:
Pe platoul pe care servim tortul punem inelul de la forma de tort ( asta inseamna ca trebuie sa folositi o forma de tort detasabila ) si il imbracam in interior cu folie de plastic.
Punem primul blat, il insiropam bine apoi atentie ! putina crema. Peste crema asezam biscuitii unul langa altul si apoi punem tot crema impingand usor astfel incat sa intre printre biscuiti.
Folositi jumatate din crema.
Apoi din nou blat, insiropat, putina crema, biscuiti , restul de crema , blat, insiropati.
Acoperiti cu o folie de plastic si bagati tortul la rece timp de minim 4 ore sau cel mai bine de pe o zi pe alta.
A doua zi, scoateti inelul, luati folia si decorati dupa preferinte.
Asa cum am spus in cazul meu am ornat cu frisca si am turnat ciocolata topita. Bineinteles si bombonele colorate, le-am facut pe lac copiilor :)
Taiati cu un cutit bine ascutit trecut prin apa.

Si o mica filmare sa vedeti cat e de pufos.
Pofta buna!
Reteta e preluata de pe un site croat.
Si reteta incercata de cititoare
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Am citit reteta si la blat ai omis detaliile despre apa si ulei.
Vai, ma uit si corectez :)