Tortul Medovik sau tortul cu miere este un preparat de origine ruseasca de care sunt convinsa ca ati auzit sau ati vazut foarte des postat pe retelele de socializare. De ceva vreme studiez retetele de orgine rusa si pot sa spun ca sunt exceptionale, prajiturile cu traditie sunt cunoscute si apreciate in toata lumea. Probabil ati auzit si voi de prajitura Cusma lui Guguță, papanasii cu multă brânză , coltunasii, clatitele, prajitura Spartak si multe altele.
Revenind la tortul Medovik, pot sa va spun din start ca este unul din torturile mele preferate desi necesita putina munca. Se compune din multe foi subtiri cu miere, umplute cu o crema dulce acrisoara. Deosebit de bun dar din cauza timpului mare de preparare este oarecum ocolit de gospodine atunci cand isi propun sa faca un tort cu ocazia unei aniversarsau a unui alt eveniment in familie.
Insa am o veste grozava, am descoperit varianta rapida de preparare a acestui tort (desi oricum mi-am pus ca scop si varianta originala) fara bataie de cap, fara stres, se prepara extrem de usor , o sa vedeti, iar rezultatul este unul de exceptie. Deja v-ati obisnuit cu varianta mea rapida de preparare a foilor cu miere de albine , acum e timpul să trecem la nivelul urmator si anume prepararea rapida a indragitului tort Medovik.
Ingredientele folosite sunt foarte accesibile, doar as vrea sa va atrag atentia asupra smantanii. Pentru crema se foloseste smantana fermentata adica cea acrisoara (cea pe care o consumati cu sarmale :), insa cu o grasime mare, recomand minim 30%. Eu am gasit in Auchan la o firma de producatori care avea stand in interiorul magazinului , smantana cu 40% grasime.
Tort Medovik rapid
Ingrediente
🐝Pentru blat:
180g unt ( minim 65% grasime)
150g miere
150g zahar
3 ouă
1 lingurita bicarbonat de sodiu alimentar
300g faina alba de grau
un praf de sare
🐝Pentru crema:
400g smântână fermentată de minim 30% grăsime
400ml smântână dulce pentru frișcă
120g zahăr pudră
2 lingurite esenta de vanilie
🐝Mai aveți nevoie de:
o tavă de copt de dimensiunea 30x40cm
un inel de tort de dimensiunea 26cm.
Mierea, untul si zaharul se amesteca si se pun la fiert.
Cand incep sa fiarba adaugati o lingurita de bicarbonat de sodiu si fierbeti pana amestecul isi schimba culoarea si arata ca un caramel ( aprox. 4 minute) Atentie aceasta operatiune o faceti la foc mic pentru ca amestecul creste de la bicarbonat foarte mult.
Luati oala de pe aragaz si lasati sa se raceasca.
Cand s-a racit adaugati ouale si mixati pana se incorporeaza.
Apoi adaugati faina si mixati, o sa obtineti un amestec curgator.
Turnati blatul in tava si coaceti 10 minute in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Scoateti blatul si il lasati sa se raceasca apoi cu inelul de tort taiati baza tortului iar restul blatului il taiati in cuburi cu latura de 1-2cm.
Preparati crema:
Puneti toate ingredientele intr-un bol si mixati ( aprox 3-4 minute) pana cand crema incepe sa se intareasca. Opriti mixerul pentru ca crema se va intari suficient.
Mare atentie cu prepararea cremei, deoarece daca mixati prea mult smantana se transforma in unt si crema e compromisa, nu se mai poate repara.
🔔Smantanele le mixati pana încep sa se întărească puțin (durează maxim 3-4 minute), atenție sa nu mixati prea mult se vor transforma în unt.
Cand crema începe sa se întărească opriți mixerul. La rece sa va intari suficient.
Asamblati tortul: puneti inelul de tort, apoi blatul si un strat de crema, apoi bucati de blat, crema din nou bucati de blat si repetati pana terminati crema si blatul. Apasati usor cu o lingura pentru ca crema sa patrunda bine printre bucatile de blat. Acoperiti tortul cu o folie si puneti-l in frigider pana a doua zi.
Blatul ramas ( o sa va ramana cu siguranta) il faramitati bucati si decorati tortul cu el. Apasati usor ca sa se lipeasca de tort.
Taiati tortul felii si il serviti.
Este absolut delicios!
Si reteta cu modul de preparare in varianta filmata
Pofta buna!
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.

Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]