Tort Pasiune

Un tort potrivit pentru sarbatorile de iarna, pufos si usor asa cum ar trebui sa fie zapada care nu mai vine … Sincer, am facut reteta asta pentru ca am gasit mascarpone la oferta la Lidl. Dar sa nu stricam magia sarbatorilor :)).

Ingrediente:

Blat:

  • 6 oua
  • 10 linguri de zahar
  • 4 linguri apa
  • 6 linguri ulei
  • 20g cacao
  • 8 linguri faina
  • 1 varf de cutit praf de copt

Crema:

  • 250g mascarpone
  • 150ml lapte
  • 4 galbenusuri
  • sucul de la o portocala
  • 3  linguri de zahar (daca folositi frisca neindulcita dublati cantitatea )
  • 10g gelatina
  • 500ml smantana pentru frisca

Sirop pentru blat:

  • 200ml apa
  • 3 linguri de zahar
  • 1 lingurita esenta de rom

Glazura ( optional, multumesc Lissa pentru reteta )

  • 200g ciocolata
  • 120ml smantana pentru frisca

Mai aveti nevoie de:

  • 200g piscoturi
  • diferenta pana la 1 litru de smantana pentru frisca  (380ml)
  • 1 cana cafea mai slaba neindulcita ( eu am folosit 2 plicuri de capucino dizolvate in lapte deoarece mama nu are voie cofeina si i-am dus si ei tort)

Incepem cu blatul sa scapam de treaba mai enervanta :). Batem albusurile spuma tare si apoi adaugam treptat zaharul alternand cu apa ( 2 linguri zahar, mixam bine, o lingura apa). Apoi adaugam galbenusurile unul cate unul, mixam bine dupa fiecare, adaugam si uleiul.

Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt. Va recomand sa cerneti faina inainte, la fel si praful de cacao (am vazut ca sunt cani speciale, ar trebui si eu sa investesc intr-una pentru ca nu sunt ieftine).

Adaugam treptat cateo lingura din amestecul de faina, cacao si praf de copt si amestecam usor peste cap cu o lingura sau spatula de lemn.

Coacem blatul 40 de minute la 180g, intr-o forma de  39×27 cm tapetata cu foaie de copt sau unsa cu putina grasime si tapetata cu faina.

Scoatem blatul, il lasam sa se raceasca si apoi il taiem in 2.

Pana se coace blatul facem siropul; punem apa la fiert cu zaharul si lasam sa dea cateva clocote apoi adaugam esenta de rom. Lasam sa se raceasca.

Ne apucam de crema. Batem smantana pentru frisca ( sau frisca lichida ) si o punem la rece.

Punem gelatina intr-un bol cu 2 linguri de apa sa se umfle. Separat amestecam galbenusurile cu zahar si adaugam laptele si sucul de portocala. Punem craticioara pe foc si amestecam mereu la foc mic pana ce incepe sa se ingroase ca o smantana mai subtire. Stingem focul, adaugam gelatina si amestecam bine pana se dizolva complet. Lasam sa se raceasca.

Luam o binemeritata pauza, unde eu mi-am preparat rapid o chestie cu inghetata, frisca, un piscot si putin topping de visine.

Relaxate si energizate continuam cu crema :). Punem intr-un bol mascarponele si il frecam bine cu o lingura de lemn. Adaugam treptat crema de galbenusuri racita si amestecam bine ( tot cu lingura ). Apoi adaugam frisca batuta si amestecam . Puteti pune si 2 lingurite de cafea solubila.

Buun. Punem prima parte din balt pe tava pe care servim tortul, o insiropam bine, apoi jumatate de crema, apoi piscoturile trecute prin cappucino sau cafea pe care le asezam unul langa altul. Punem cealalta jumatate de crema, cealalta jumatate de blat insiropam si dam la rece pana a 2-a zi. Atentie, crema nu este foarte tare dar se intareste bine de tot pana a 2-a zi.

Preparam glazura; punem intr-o craticioara smantana pentru frisca impreuna cu ciocolata rupta bucatele si amestecam la foc mic pana se topeste ciocolata.

Turnam glazura calduta peste tort si o intindem.

Ornam cu frisca ramasa in care am pus un plic de intaritor sau lasam doar glazura. Eu m-am grabit foarte tare si nu am facut un ornament deosebit dar poate voi aveti mai mult timp si il ornati cu fructe confiate sau decoruri din ciocolata.

Taiem cu un cutit inmuiat in apa calda. Cred ca iasa aproximativ 30 de portii.

Observatii; puteti merge pe varianta cu cafea; siropul sa-l faceti cu cafea, piscoturile sa le inmuiati in cafea iar in crema sa puneti ness.

Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.


92 de comentarii la „Tort Pasiune”

  1. buna amalia!urmaresc toate retele tale si imi plac ff mult……ceva ce nu am in clar la acest tort …cand ai pus ingredientele ptr crema ai scris suc de la o portocala…iar la prepararea ei suc de la o lamaie….care e pana la urma?……tortul arata suuuuper am sa-l incerc si eu de craciun….succces in continuare!

  2. buna amalia!! imi plac foarte mult retetele tale dar nu e clar la crema deoarece la ingrediente nu ai scris cate oua trebuie si cand ai spus la preparat crema ai scris de galbenusuri..pana la urma cate oua trebuie??…mult succes in continuare!!!

  3. arata super extra delicios..si apropo ce draguti is bradutii tai de pe tort(braduti sunt,nu?) o seara placuta si un week-end macar cu putina zapada..

  4. AM DESCOPERIT RETETELE TALE PRIN INTERMEDIUL FETEI MELE CARE SE NUMESTE SI EA AMALIA.AM FACUT MAI MULTE TORTURI SI IMI PLAC MULT,FATA MEA FACE MEREU CATE CEVA..TE FELICIT SI ITI UREZ SUCCES IN CONTINUARE.TE ROG MULT DACA POTI DA-MI O ALTA CREMA CARE AR MERGE LA ACEST TORT ..CEVA MAI SIMPLU SI CARE SE FACE MAI REPEDE..PREFER FARA GELATINA.MULTUMESC MULT.

  5. buna Amalia, urmaresc toate retetele tale si am si incercat multe dintre ele.Tortul arata super o sa-l incerc si eu de Craciun sau poate mai repede ca imi lasa gura apa.Succes in continuare.

  6. Buna Amalia vreau sa fac si eu tortu pasiune dar am o nelamurire pot sa folosesc la glazura in loc de smantana ptr frisca sa pun frisca lichida?te rog frum sa imi raspunzi vreau sa-l fac ptr maine….ms

  7. buna Amalia imi place f mult cum arata tortul si vreau sa-l fac pt craciun, am toate ingredientele insa nu sunt lamurita cate portocale imi trebuie pt crema una sau patru?
    abia astept sa-l fac.

  8. buna amalia foare deliciosssss tortu sa sti ca mi-a iesit la fel ca an poza nu stiu daca si la gust dar a nea placut la toti cei 20 care am fost . Ms mult si am sa ancerc si prajitura de astazi . Te pup si CRACUN FERICIT!

  9. buna Amalia mi-a iesit tortu e foarte bun ne-a placut la toti care am mancat,a fost ziua lu sotul meu de aia la-m facut ptr ieri, acuma o sa incerc si prajitura Caciuli rusesti,arata bine,foarte bune retetele tale,pup
    Craciun fericit!

  10. Buna Amalia tortul tau arata super, nu am incercat niciodata de sarbatori sa fac o prajitura nou de teama ca nu imi va reusi, acum insa sunt tentata sa fac acest pas, am o nepotica de 8 ani pe care o cheama Amalia si este venita acasa din Suedia acum de sarbatori si vreau sa fac acest tort de Craciun te rog din suflet sa-mi spui cam ce dimensiuni are tava dreptunghiulara ? Craciun Fericit !

  11. am facut tortul si azi o sa-l decorez si abia astept sa-l gust, dupa cum arata pana acum eu zic k o sa fie super delicios. Multumim pt retetele f bune pe care ni le pui la dispozitie. Sarbatori fericite Amalia!

  12. am incercat si eu prajitura este minunata aratoasa ,gustoasa. musafiri mei incantati de gustul pufos si nu gretos al prajituri.buna de-a dreptu foarte buna.

  13. E prima oara cand las un comentariu, dar te urmaresc de mult timp si am incercat multe retete de ale tale…toate minunate! Azi am avut musafiri si i-am servit la desert cu acest tort minunat….un succes urias, mai ales printre barbatii din jurul mesei :) ! Iti multumesc frumos pentru tot efortul de a impartasi cu noi bunatatile pregatite de tine…ma faci sa ma simt mandra ca sunt ardeleanca :)
    Sarbatori fericite, multa sanatate si un An Nou plin de …. inspiratie! Cu drag, Veronica din Anglia

    1. Veronica da-i gata pe toti ! :)). Multumesc pentru aprecieri , An Nou fericit iti urez si tie si sa faci cat mai multe retete de acasa :)

  14. buna amalia.am decis ca de revelion sa fac acest tort.daca voi pune blat de tort cumparat va avea ceva
    si daca nu voi pune nici sirop pentru ca fetei mele nu ii place

  15. Draga Amalia
    Am facut tortul de craciun si a iesit minunat, si la gust si aspect. Am avut putine emotii deoarece am umblat la cantitati, tava mea este mai mare si sincer imi place crema sa fie din plin mai ales ca nu este o crema gretoasa . Neavand un cutit cu lama subtire si striata pentru a taia blatul am facut 2 blaturi a cate 3 oua . Nesiguranta a fost insa la crema deoarece am folosit 500 gr.mascarpone dar amestecul de oua, lapte …. l-am pastrat cat si frisca, in schimb am pus 20 gr.gelatina . A fost f f f gustos si cine a mancat din el mi-a cerut reteta .
    Te pup ! Iti doresc un an nou fericit alaturi de cei dragi

    1. Aurelia cred ca ai facut un tort mare mare :). Bine ca ai pus mai multa gelatina, oricum si mascarpone intareste destul de mult. Te imbratisez si eu si iti urez un An Nou cu toate cele bune!

  16. buna amalia zimi si mie te rog frumos ce pot sa pun in loc de mascarpone la crema ca nu am gasit la nici un magazin sa cumpar si vreau sa il fac ptr maine seara poop ast raspuns

    1. Poti incerca cu branza de vaci, o mixezi bine cu blenderul impreuna cu putin lapte… trebuie sa fie cremoasa. sper ca nu am raspuns prea tarziu.

  17. Foarte interesant. Am gatit prajituri dupa retetele tale. Acum ma pregatesc pentru o mancare de dovlecei. Te anunt cum o sa imi iasa.

  18. eram datoare cu un comentariu.mi-am amintit ca nu am postat desi am facut tortul anul trecut de Craciun!

    asadar:

    blatul a fost un esec ;am o tava putin mai mica decat a ta, Amalia, dar s-a lipit de fundul tavii ingrozitor( am uns tava cu ulei si am tapetat cu faina) incat de abia am reusit sa-l mai scot ;de taiat in doua parti nici nu mai putea fi vorba
    asa ca l-am folosit pe tot drept baza si am renuntat la partea de deasupra si in final am reusit sa-l fac sa arate onorabil ( dar cu nervi si mult efort :))))!!!
    am respectat intocmai instructiunile tale( doar la cantitatea de zahar am mai umblat….pentru ca mie imi plac deserturile cat mai dulci si stiu ca tie nu :)
    dar cu toate astea nu stiu de ce am esuat cu blatul!

    gustul e bun! si celor care l-au gustat le-a placut! evident ca nimeni nu a stiut patania mea!!!

    1. Alina chiar nu stiu de ce s-a lipit, oare l-ai copt prea mult ? Bine ca pana la urma a iesit ceva, vorba aceea „multi vad, putini pricep” :))

  19. scuze pentru raspunsul tarziu ; tortul a iesit foarte mare dar si foarte bun, gustos si aratos ; a fost ceva nou care mi-a si iesit, cu toate ca am modificat putin cantitatile, a fost suficient, in prima zi de craciun au mancat 26 de persoane din el .Mersi mult pentru ajutor si detalii ; am sa mai incerc si alte prajituri de la tine Te pup dulce

  20. Amalia, admir de ceva vreme blogul tau, este super!
    M/am oprit pentru inceput la aceast tort. Am totusi o intrebare: vad ca montezi prajitura in tava, mi/am dat seama ca tava este una mare, cum o scoti din tava ca sa o pui pe platou (tava). Prin rasturnare?

    Multumesc!

  21. Iti multumesc pentru raspuns. Acum uitandu/ma mai bine, vad ca l/ai montat in tava in care l/ai si ornat (servit).
    Il voi executa curand. Arata foarte, foarte bine si sunt convinsa ca este si foarte bun.

  22. hello! am observat cateva nelamuriri ale fetelor in privinta cremei despre oua si ceva legat de lamaie, ai modificat cumva reteta si acum e ok? te intreb pt ca nu prea ma pricep la prajituri si sa nu fac vreo gafa la realizarea lui. nelamurirea mea era daca albusurile care raman de la crema se folosesc s-au imi raman? cu respect

  23. Tortul acesta e o combinatie între tiramisu si diplomat! Excellent. Relativ ușor de facut. Eu am făcut 2 blaturi separate pentru ca tava recomandata e foarte mare si primul blat nu a crescut destul ca sa îl tai in doua. Piscoturile pe care le-am cumpărat erau mai ciudate si arătau ca jumatati de piscoturi tăiate pe lung. Asa ca am pus doua straturi de piscoturi si un strat de dulceata intre ele. Efect vizual super! Am dublat cantitatea de crema insa mi-ar fi ajuns oricum asa ca cu piscoturile si crema rămase am făcut si o tava mica de tiramisu…. Excellent totul!!
    Multumesc Amalia pentru dedicatia si efortul continuu. Rețele tale sant grozave

  24. BUNA AMALIA,tocmai am gustat din tortul tau minunat si e super,multumim pt ca ai asa retete pe care esti de acord sa ni le impartasesti si noua.SA AUZIM NUMAI DE BINE

  25. am facut si eu tortul a iesit bun ,dar cand am inceput sa pun piscoturile si crema a inceput sa curga crema pt ca era lichida nu stiu cum il faci tu ca sa nu curga crema ,m-as bucura mult daca mi-ai raspunde

    1. Ceva nu a fost bine in pregatirea cremei, daca respecti exact ingredientele si pasii trebuie sa-ti iasa… ai batut suficient de bine frisca ?

  26. mi-a iesit dar cand am pus piscotul peste blat a inceput sa curga crema pe lateral o sa incerc sa las un pic cremala rece poate o sa iasa mai bine in rest a fost buna doar ca a iesit mai seaca di cauza cremei

  27. amalia tin sa-ti multumesc pentru reteta..l-am facut de ziua copilasului meu care a implinit duminica,2 anisori….a fost foarte apreciat. acum ca ai si tu bebelas,revin cu rugamintea mea mai veche de retete pentru copiii…daca o sa ai timp ..o zi buna si multa sanatate pt bebelusul tau

  28. Buna Amalia!Am facut acest tort pentru aniversarea sotului meu.A iesit foarte bun si arata ca si al tau.Explici foarte bine retele si e foarte important pentru reusita acestora.
    PS Sa iti traiasca bebele si sa te bucuri de el.Felicitari!

  29. buna! vreau sa ma apuc diseara de tort doar ca daca eu montez tortul direct pe platoul de servire iar crema nu este foarte tare nu se va lasa s-au va iesi prin parti?
    a doua zi cred ca e inutil daca se va inchega revarsata. este vreun secret la montare care sa ma ajute sa nu se lase s-au sa iasa prin parti ?

    1. Lavinia eu pun 2 folii de nylon in interiorul inelului de tort daca il fac rotund apoi montez tortul il dau la rece si apoi iau inelul si trag de folii intr-o parte si alta… la tortul asta poti sa-l montezi linistita ca nu se revarsa crema

  30. buna amalia.vreau sa te felicit pentru aceast tort delicioas.de cand am gasit reteta ta(mai exact de doi ani),l-am facut mereu pentru ziua mea si a altor membri ai familiei iar astazi il fac si pentru sora mea(face 25 ani).l-am decorat uneori cu glazura de ciocolata,alteori cu frisca,iar ultima data am facut decoratiile din pasta de zucchero(pasta de zahar).multumim de retete si sfaturile utile pe care ni le dai.pupici.

  31. buna ! am facut tortul in tava rotunda. crema a fost suficient de tare ca sa nu se reverse. in inmterior am mai adaugat eu cateva feliute de banane peste crema. am avut grija si la blat sa nu il coc nici prea mult nici prea putin . la cuprorul meu am dat la 180 gr doar ca a stat mai mult- merge mai incet :)) in rest a iesit incredibil. la decoratii tre sa mai exersez. maine am sa il fac din nou pt ca e ziua pustiului meu face 2 anisori. o zi placuta

  32. Amalia scumpa felicitari ! Ce tort bun si gustos si ce bine arata ! Si mie imi place sa cocaresc si chiar inventez eu retetele mele, mi le inchipui cum sa combin aromele si le si fac. Sa sti ca am sa incerc sa fac si tortul tau, sper sa imi reuseasca bine. Am salvat-o in folder si vreau sa o am ca arata „super”. Te felicit si iti doresc mult succes in continuare. O zi buna sa ai. Doamne Ajuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.