Pentru ca anul asta Adrian a implinit 2 ani, m-am gandit sa-i fac un tort cu 2 etaje :).
Am tinut cont de faptul ca la petrecere au fost mai mult adulti decat copii si atunci un tort ( cel de la baza ) l-am facut pentru ei, cu blat de cacao si crema de ciocolata si unul pentru copii cu blat simplu si crema diplomat cu fructe.
Va scriu si reteta cu scuzele de rigoare ca nu am facut prea multe poze.
Ingrediente:
Blat 1 de cacao:
- 6 oua
- 10 linguri de zahar
- 4 linguri apa
- 6 linguri ulei
- 20g cacao
- 8 linguri faina
- 1 varf de cutit praf de copt
Blat 2 tip pandispan:
- 6 oua
- 10 linguri de zahar
- 4 linguri apa
- 6 linguri ulei
- 10 linguri faina
- 1 varf de cutit praf de copt
Crema de ciocolata:
- 1 budinca de cacao
- 100g ciocolata amaruie
- 350ml lapte
- 200g unt 80-82% grasime
- 150g zahar pudra
- 2-3 picaturi esenta de rom
- 1 compot mare de visine fara samburi
Crema diplomat:
- 3 galbenusuri de ou
- 250ml lapte
- 1 lingura amidon ( faina)
- 500ml smantana pentru frisca
- 4 linguri zahar
- 1 pastaie vanilie
- 250g fructe exotice
- 15g gelatina
Sirop blatul 1:
- 100ml apa
- 1 lingura zahar
- 2-3 picaturi esenta de rom
Sirop blatul 2:
- suc de compot sau siropul de la blatul 1 doar ca in loc de esenta de rom folositi esenta de vanilie
Pentru decor:
- 700 ml frisca
- bomboane M&M sau Skittles
- figurine de martipan
Blatul de cacao:
Mixam galbenusurile cu zaharul, uleiul si apa pana amestecul creste si isi dubleaza volumul. Mixati pana se topeste zaharul. Separat amestecam faina cu cacao si praful de copt. Albusurile le batem spuma. Adaugam alternativ albusurile batute spuma si faina in amestecul de galbenusuri.
Coacem intr-o tava cu dimensiunile de 26*36 timp de 20 minute la170g C. Facem proba cu scobitoarea si daca blatul este copt il scoatem si-l lasam sa se raceasca apoi il taiem in doua .
Pentru blatul de pandispan procedam la fel ca si pentru cel de cacao.
Preparam crema de ciocolata;
pregatim budinca conform indicatiilor de pe plic si cand este fierbinte adaugam ciocolata rupta bucatele. Amestecam pana se omogenizeaza si o lasam sa se raceasca acoperita cu o folie sa nu faca crusta deasupra.
Untul il mixam bine cu zaharul pudra.
Adaugam treptat untul la budinca racita si mixam. La sfarsit adaugam si esenta de rom.
Preparam crema diplomat;
Punem gelatina la hidratat in 3 linguri lapte rece.
Frecam galbenusurile cu zahar si adaugam amidonul apoi treptat laptele rece.
Pastaia de vanilie o taiem pe lungime si scoatem samburii cu ajutorul lamei de cutit. Ii adaugam la amestecul de galbenusuri si lapte. Punem compozitia la foc mic si amestecam mereu pana se ingroasa putin.
Adaugam gelatina hidratata si amestecam pana se dizolva.
Lasam sa se raceasca.
Batem smantana pentru frisca ( daca folositi smantana indulcita mai scadeti din cantitatea de zahar de la compozitia de galbenusuri) si adaugam putin cate putin din crema racita amestecand mereu. Adaugam si fructele si amestecam usor.
Asamblam tortul;
Pe un platou punem o foaie din blatul 1(cacao), insiropam apoi punem toate visinele bine scurse. Punem si 2/3 din crema de ciocolata. Am pus mai multa crema pentru ca visinele le-am lasat intregi si erau destul de mari dar cred ca daca le taiati in jumatate ajunga jumatate din crema.
Apoi urmeaza o foaie din blatul 2, insiropam si punem 1/3 din crema de ciocolata.
Punem cealalta jumatate din blatul 1 (cacao).
Foaia ramasa din blatul 2 o taiem in doua de-a latul si o parte o punem pe mijlocul tortului sa formam etajul :). Insiropam si punem toata crema diplomat bine racita ( nu este nevoie sa o incadrati ca sa stea e suficient sa tineti crema un timp la frigider si o sa vedeti ca se v-a intari suficient sa stea fara sa curga). Punem si cealalta jumatate de blat insiropam si apoi lasam sa stea la rece cel putin 1 ora.
Decoram.
Va scriu cum am facut eu; am imbracat bine tortul in frisca, apoi am asezat bomboanele pe lateral pe etajul de sus apoi am ornat cu pos-ul printre ele.
Am facut la fel si cu blatul de jos.
Atentie! Bomboanele le-am pus cu aproximativ 6 ore inainte de a taia tortul dar am observat ca dupa 2 ore au inceput sa se topeasca putin. Nu s-a vazut deloc dar cred ca daca mai stateau cateva ore se observa.
Figurinele de martipan le-am cumparat si le-am pus inainte de a pune lumanarile pe tort, deci chiar cand am servit tortul deoarece nu tin puse pe frisca ( se topesc ). Sunt recomandate pentru torturi imbracate in pasta de zahar dar sa stiti ca au aratat foarte bine si pe frisca.
Sectiune tort diplomat:
Si sectiune tort cu ciocolata:
Sper ca nu am omis nimic si ca exprimarea nu a lasat de dorit :).
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Multumesc mult Amalia!!! reteta asta a venit chiar la timp ca sambata tre’ sa fac tortul asta pentru fiul meu. Imi place ideea cu blaturi diferite.. ca sa-i impaci pe toti cu un tort:). Tu ai fixat blaturile cu scobitori ( sau ceva de genul asta)? sau au stat doar din cauza la crema dintre ele?
Nu le-am fixat, au stat foarte bine, doar ca ultimul blat nu l-am insiropat decat pe lateral nu unde era asezat cel galben. Iti tin pumnii!
LA MULTI ANI PUIUTULUI!!!!! SA FIE SANATOS SI SA VA ADUCA NUMAI BUCURII!
Buna Amalia,
Dragut tortul. Sa-ti traiasca baietelul.
Si eu ma pregatesc sa fac 2 torturi pentru 2 ani, pentru a-i mei gemeni. Spune-mi te rog de unde ai luat figurinele?
Crema diplomat e ok pentru varsta de 2 ani?
Multumesc.
Ce frumos, gemeni :). Figurinele le-am cumparat de la cofetarie ( daca esti din Cluj pot sa-ti scriu de unde ). Crema diplomat e ok in varianta fara spuma de albusuri. Am o reteta la tortul diplomat „tigrat”.
amalia vreau sa fac un tort papusa pentru fetita mea ,ce crema imi recomanzi pentru implutura ,sa fie super buna pe placul copiilor
Cea de la tortul Kilimanjaro este foarte buna, am vazut pe grupul de retete de mamici ca tortul a fost foarte apreciat.
Mami.,.de care gelatina ai folosit?
Dr. Oetker granule