Reteta aceasta este una traditionala , cunoscuta si sub numele de „sarmale imprastiate” deoarece compozitia este exact ca la sarmale cu diferenta ca nu se fac sarmale, se amesteca varza cu carnea.
Ingrediente:
- 1 varza mare
- 700 gr carne tocata mixta
- 1 ceapa mare
- 1 ardei gras
- 1 lingura boia
- 2 linguri orez
- 150 ml bulion
- ulei, cimbru, piper, sare
- optional cateva felii de kaizer sau costita afumata
Prima data rezolvam varza, o taiem fideluta , apoi punem sare si lasam sa stea putin. Intre timp curatam ceapa si o tocam marunt , la fel procedam si cu ardeiul. Varza o frecam putin cu sare sa se inmoaie si o calim in 2-3 linguri de ulei. La sfarsit adaugam cimbru si piper.
Ceapa si ardeiul le calim apoi adaugam o lingura de boia dulce si lasam un minut.
Punem si carnea si amestecam usor.Lasam sa fiarba cu capac pana scade zeama lasata de carne si aceasta incepe sa se rumeneasca. Condimentam cu sare si piper.
Orezul il fierbem separat si il strecuram apoi il amestecam cu carnea.
Intr-un vas de yena sau o cratita mai groasa punem putin ulei, apoi un strat de varza , unul de carne , putin bulion , repetam, ultimul strat trebuie sa fie de varza.
Punem deasupra cateva felii de rosii si kaizer si adaugam o jumatate de cana de apa.
Bagam la cuptor la foc mic aproximativ o ora.
Servim cu smantana si ardei iute, eventual cu mamaliga. Este o mancare consistenta si foarte gustoasa !
Si in alta varianta cu felii de carnaciori afumati si gogosar deasupra.
Observatii:
Puteti sa folositi orez nefiert pe care il adaugati cand carnea este gata.
Pentru recomandări zilnice de rețete, mă găsiți și pe pagina de Facebook, pe Youtube, pe Pinterest și pe Instagram. Vă invit să dați like, subscribe și follow. De asemenea, grupul Hai să gătim cu Amalia vă așteaptă pentru schimburi de rețete și experiențe in bucătărie.
Numele meu este Amalia Oanță, autoarea blogului Hai să gătim, locuiesc în Cluj-Napoca și îmi place la nebunie să gătesc. Am vrut să fac cunoscută tuturor plăcerea de a găti, mai ales tinerelor gospodine care [mai mult…]
Tulai no, ma duc acas’ si ma pun sa fac reteta asta ca nu am mai mancat de mult varza a la Cluj…serios vorbesc.
Arata super !!!!
eheei..fugi Cristi, fugi . Serios, multumesc ptr apreciere sa-mi spui cum ti-a iesit.
Draga Amalia,sunt mare fana a blogului tau ..imi plac retetele tale la nebunie.De exemplu reteta asta arata superr..o fac si eu cat de curand!!Pup!
Amalia, mi-am adus aminte de acasa. De bunici, ai mei erau tot din Ardeal si faceau o varza à la Cluj excelenta!
Alexandra iti multumesc, sa stii ca si eu iti vizitez blogul destul de des…astept sa-mi spui cum ti-a iesit reteta. Un weekend placut iti doresc !:)
Irina poti sa o incerci si tu poate pui si o povestioara frumoasa alaturi…
este o bunatate aceasta varza…o fac si eu mai ales cand ne vine pofta de sarmale si nu am prea mult timp sa infasor/invartesc sarmale..
arata tare bine..mai ales cu un ardei iute…
pupice :)
Amalia arata nemaipomenit si mi-ai facut o pofta ingrozitoare pentru ca n-am mai mancat de 1 an varza.Eu ador varza sub orice forma si mor de ciuda ca nu am cum sa o fac aici.Sa va fie de bine!!
Nu am facut-o cand am zis dar amfacut-o ieri la Garina la foc de lemne …. ce sa-ti povestesc !
Ah, da, am destupat o sticla de Blauburgunder Cantina Tramin din Tirolul de Sud, ioi ioi ioi …
Mona iti multumesc , Laura poate gasesti pe undeva varza, ti-as trimite eu daca ai fi mai aproape :). Cristi sa-ti fie de bine !
Doamne, mi-am adus aminte de reteta asta, in copilarie eram terminata dupa ea. Arata superb!
Tata nu amesteca orezul, punea un strat subtire de orez :) In schimb nu decora asa frumos deasupra.
Hai ca mi-ai facut o poftaaaaaaa.
PS. felicitari pentru retete, arata superb si sigur sunt extraordinar de gustoase :)
Multumesc mult pentru aprecieri, sper sa incerci macar cateva dintre ele :).
O, bineinteles ca voi incerca, m-am si abonat la blogul tau pe acest motiv. Papa foarte buna, sanatoasa, si care arata superb.
Deja eram in criza de inspiratie (prefer sa ii fac Emmei ceva bun decat sa gatesc pt noi) :)
Emma e o scumpa am vazut-o pe blogul tau, labradorii sunt tare prietenosi :)
Na ca-mi ploua in gura. Of ce bine arata. daca no-i face sa nu-mi mai spui Dana!!! Sarmale imprastiate! Ai dreptate asa era denumita. Sau sarmale pentru puturosi zicea mama!
LOL.
Am sa fiu puturoasa si am sa-mi fac o tura.
Mersi frumos.
Dana
Dana daca ai posibilitatea sa o faci nu mai sta pe ganduri !Eu astept la schimb reteta vegetariana pentru chilli con carne sau chilli non carne :))
Amalia draga deja am cumparat varza acra! Pima faza s-a executat. Asa ca mai putin. Of ce bine arata! Nici prin gand nu-mi trece ca si a mea o fi asa frumoasa…
Din toata inima iti dau reteta mea de chili inclusiv cea vegetariana. Spune-mi cum…
Sau daca vrei stiu ca ai mai intrat pe gustos.ro, ca ti-am vazut ochisorii pe acolo… Vino si-ti dau reteta!
Multam fain pentru mancarurile superbe.
Still a fan.
Dana.
Dana daca nu iti este prea greu te org sa-mi scrii pe mail reteta de chili vegetariana ( amy3747@yahoo.com) . Cat despre varza nu conteaza foarte mult aspectul , gustul e cel mai important :) .Te pup !
Buna, draga Amalia! Trebuie sa spun ca eu sunt din partea moldovei si cu toate ca nu am mancat niciodata, prea a fost laudata si atunci, hop si eu. A iesit foarte buna si nu a mai ramas nimic. Noi nu prea mancam carne tocata de vita sau porc si atunci am folosit de curca, insa am avut grija sa pun deasupra putina pastrama, asa pentru savoare. Te pup si numai bine! Luiza
Luiza, vrei sa-ti spun ceva ? Eu nu am dau in vant dupa carnea de porc insa sotul e mare consumator :). E bine daca ti-a iesit si daca scrii ac s-a papat toata inseamna ca eti o bucatareasa pe cinste! Weekend placut si poate incerci si o praji ,asa de divertisment :)).
Pai, ieri am facut Prajitura cu iaurt si frisca(am pus iaurt de caise) si azi am facut Prajitura „tavalita” cu nuca de cocos. Era sa uit, azi am facut si pastele cu ciuperci(din nou). Deci, iti sunt fidela. Esti salvarea mea. Am si eu cateva retete si daca vrei am sa-ti spun una pe care ai mei o adora, nu stiu daca o ai, pentru ca nu-i ii stiu numele, ups (prajitura). Te pupic dulcic si sa ai parte numai de soare. Luiza
Luiza dar tu gatesti nu gluma ! M-as bucura tare mult daca mi-ai trimite din retetele tale. Adresa mea de mail este amy3747@yahoo.com. Multumesc mult!
sunt din brasov
a iesit f buna varza. felicitari pt reteta.
Anonim ma bucur, o data ce-ai facut reteta asta o inveti pe de rost:)) , ai facut-o cu varza noua?
Amalia nu am venit pe aici de mult. Am facut si eu sarmalele imprastiate. Off ce bune au fost. Si ce usor a mers totul. Mers, mersi, mersi din nou.
Michigan girl sa va fie de bine , sper ca ati servit un pahar de tuica inainte , ca sa se digere mai usor :)).
buna amalia, sunt alexandra din pitesti,te felicit pt retetele pe care le postezi si in acelasi timp iti multumesc ca de la tine invat sa fac si eu mai multe feluri de mancare si pe deasupra si super bune :(…sunt recent casatorita si sunt incepatoare in bucatarie…
mi+e o pofta de sarmale imprastiate…asa ca la treaba…:*:*:*
Alexa imi cer scuze pentru intarzierea cu care iti raspund :)…sper sa-ti reuseasca retetele , daca ai nelamuriri te rog sa-mi scrii :). Cum ti-a iesit Varza a la Cluj ?
Sarut mana, Amalia! Super reteta! Baietii mei nu mancau varza si nici sarmale, dar acum "sarmalele imprastiate" au avut mare succes, chiar daca am incurcat boiaua dulce cu cea iute!
Crisbri s ava fie de bine , inseamna ca ai o familie "picanta" :)).
Buna, Amalia
Eu as vrea sa incerc si reteta aceasta dar am cateva intrebari inainte sa incep:
1. La cate grade sa pun cuptorul? eu sunt in Australia si aici folosesc aragaz electric.
2. Cu varza, o calesc doar pana se inmoaie? deci nu o gatesc pana la sfarsit?
3. Pot amesteca bulionul cu varza in loc sa fac straturi? (presupun ca pot, dar te intreb sa ma fac sigura ca e ok)
Ok, mersi. Florentina
Florentina eu l-am pus pe 50 dar cuptorul meu arde mai tare asa ca poti pune la 70-100.
Varza se caleste pana se inmoaie, nu stiu cum sa explic altfel… isi schimba culoarea , se inchide la culoare si devine mai moale…
Bulionul poti sa-l amesteci cu varza.
Iti tin pumnii , sper sa-ti reuseasca.
Felicitari!Asa se face mancarea gustoasa!Am gasit foarte multe retete care nu am crezut ca le are cineva postate pe net.Felicitari inca odata!
Anonim, multumesc mult, daca le-ai incercat cu atat mai bine :). Te rog sa-mi scrii daca ai vreo idee sau completari la ele .O saptamana frumoasa :).
Amalia draga sunt ardeleanca!La mine in bucatarie se gatesc tot felul de mancaruri pentru ca si mie si sotului meu ne place sa gatim!Despre varza a la Cluj eu pot sa iti spun ca o gatesc la fel doar ca eu o asez in oala de pamant si o "arunc"in cuptor!Iar noua ne place sa asezam peste fiecare strat de carne tocata bucati de Kaizer e delicios.
Te salut cu drag Diana.
Te invidiez pentru oala :)) … acum ca mi-am marit camara cred ca-mi achizitionez si eu una . Pup si eu !
Buna,
De o saptamana gatesc numai dupa retetele tale si sotul meu si baietelu de 3 ani sunt incantati.In reteta nu ai specificat daca varza trebuie sa fie acra sau dulce, eu am folosit varza acra si a iesit foarte buna.
Iar orezul l-am fiert cu putina sare si busuioc si nu l-am amestecat cu carnea ci l-am pus in 2 straturi, unul sub carne si unul deasupra!!
Imi place foarte mult modul in care scrii retetele si deasemenea si pozele care ma ajuta foarte mult.
Multumesc!!!
Daca Clujul ar fi mai aproape de Deva cu draga inima ti-as face eu cadou o oala de pamant!:))
Te pupic!Diana
Ingrino sa va fie de bine ! Varza e dulce dar se poate folosi si murata. Sper sa incerci si alte retete si sa fie pe placul tau :).
Ingrino sa va fie de bine ! Varza e dulce dar se poate folosi si murata. Sper sa incerci si alte retete si sa fie pe placul tau :).
Ingrino sa va fie de bine ! Varza e dulce dar se poate folosi si murata. Sper sa incerci si alte retete si sa fie pe placul tau :).
Diana cand ma gandesc ca pana la 22 de ani am stat in Hunedoara… ne puteam intalni :) si asa nu e prea tarziu. Te pup!
lucskos=varza a la cluj :) (asta apropo de comentariul anterior)
Da,fain blog,am facut cateva retete de la tine…acu sunt cu varza a la CJ in cuptor sa vad ce iese….ca dupa cum am facut bacataria(dezastru):)))treb sa iasa super!!!
Felicitari pt postari…
Pusici
Adrian sper sa-ti iasa reteta :). Multumesc pentru aprecieri !
Buna.felicitari pt blog.ai niste retete superrrrr.am incercat fff multe retete si mi-au iesit super.
Fain si multam'!
Am facut si eu ieri si a iesit super buna.
Adi, un oltean cu faculta' de la Cluj si stramutat in State' :)
Faina treaba Adi, sa-ti fie de bine :).
yummy….mai primesti cu sorcova?!
amalia draga is o admiratoarea mare mare
dea ta! iti vizitez blogul zilnic si nu exagerez cu asta k in ziua de azi cu technologia asta este posibil ;))) si chiar team recomandat la multe prietene, care au fost f fericite sati vada blogul asa bine explicit si documentat! felicitari!!! si da am facut varza a la cj reteta ta si a iesit super de gustos (pt prima data in viata manac) te pup denisa
acum te sfatuiesc sa cauti un blog care sa te invete folosirea cratimei. Sa vezi ce fericita vei fi atunci:)
Draga Denisa multumesc mult pentru aprecieri si ma bucur ca retetele sunt pe gustul tau :). Te pup si spor la gatit!
Superba reteta , tocmai am facut o tavita superba dupa reteta ta, multumesc foarte frumos pentru aceste retete de care imi era dor nebun :)) multa fericire si bucurie va doresc la toti :)
Ovidiu sper ca o sa incerci si alte retete care sa-ti aminteasca de tara … sanatate si ai grija de tine !
Imi pare rau sa-ti spun eu sunt cluj si varza a la cluj nu asa se face, iar in cel mai maree caz nu asa arata:)) tu nu ai observat ca ti sa ars ce ai pus deasupra? Oameni buni daca nu stiti sa preparati anumite mancaruri uitati-va pe mai multe retete! Imi pare rau ca a trebuit sa spun asta dar arata groaznic si nu m-am putut abtine:D Sorry
Andreea nu-i nicio problema, cat despre reteta cred ca sunt mai multe variante, din pacate nu o cunosc pe cea originala. Sper sa gasesti pe site alte retete care sa-ti placa.
Inainte sa critici, invata sa scrii, Andreea „tu esti cluj”! Greu cu limba romana!
In plus, esti nepoliticoasa. Mie mi-a placut foarte mult reteta Amaliei, indiferent daca e autentica sau nu, si m-a scos o data dintr-o incurcatura. Arata foarte bine, chiar daca e putin arsa pe deasupra si e mult mai buna decat de am mancat la Cluj. Ma intreb care sunt cunostintele tale intr-ale bucatariei daca asa apreciezi o reteta. Nu stiu de ce trebuie sa te bagi ca musca-n zer, toata lumea a fost incantata de reteta, hop si tu, te ocupi cumva cu acordarea denumirilor de origine controlata, mai „oameni buni”?
ce „dragutza”esti! ce importanta are ca i-a spus varza a la cluj ,atata timp cat mancarea e super buna si gustoasa,puteai doar sa atragi atentia doar asupra acestui lucru si nu sa faci asa remarca rautacioasa,mi-ar place sa te vad pe tine la gatit!!!!
Mmmm! Am terminat de preparat aceasta reteta si acum stau langa cuptor asteptand sa se faca. sunt convinsa ca va iesi ceva delicios. Este prima data cand fac asa ceva :P
Anca abai astept sa-mi scrii cum ti-a iesit :).
Delicioasa! L-am dat pe spate pe sotul meu.Eu am pus deaspupra folie de alu, timp de o ora, apoi inca 15 minute am lasat-o fara folie, si s-a rumenit foarte frumos! Multumesc pt reteta. Sambata cred ca incerc si tortul egiptean.
Anca daca l-ai dat pe spate e bine :)) … te rog sa citesti cu atentie comentariile fetelor inainte de a te apuca de tort.
Nu am mai avut rabdare pana azi sa fac tortul si l-am facut ieri. Cei drept mi-a luat ceva timp , dar a meritat. A iesit absolut delicios. Weekend placut!
excelenta….nu am cuvinte sa-ti spun cat e de buna…chiar azi am facut-i si a iesit absolut delicios…urmaresc retetele tale si chiar am si facut unele din ele si ne place foarte mult si mie si sotului meu…mersi pentru inspiratile date
Andreea ma bucur ca retetele sunt pe gustul tau sper sa incerci cat mai multe :).
multumesc pentru reteta esti geniala este pentru prima data de acum o sa te urmaresc scuze te pup
Sper sa incerci si alte retete. Numai bine!
eu am facut aceasta reteta saptamana trecuta si chiar acum o mai fac o data pt ca e foarta buna . complimente Amalia . si lasa alti sa zica ce-or vrea varza e excelenta. pup
Madalina fiecare cu parerea lui :), nu ma supar, eu stiu ce-am gatit :).
Danke Amalia!
Mi-a placut ideea. Si chiar ca a fost buna!
Pupici Peter.
Cu drag Peter si sper sa incerci si alte retete!
Draga Amalia, eu am preluat reteta ta de varza a la Cluj dar nu am adaugat orez ca uitai sa cumpar. Am pus bulionul sa se fiarba cu carnea tocata si cu mirodenii (am aduagat niste cimbru proaspat) si s-a facut un fel de sos. L-am amestecat cu varza si am pus tot intr-un vas de yena iar pe deasupra am pus puree de cartofi (zrobiti cu unt si cu o pasta pe care o fac eu din usturoi) si le-am pus pe toate-n cuptor vreo 20 minute la 180 de grade. Am observat ca unii au avut de comentat ca varianta ta nu e cea ‘adevarata’ dar care este? Eu consider ca varianta mea e originala asa cum si a ta e o varianta, si una gustoasa fara indoiala. Multumesc de idee.
Varza ä la Cluj se face numai cu varza murata cumparata de la piata din Cluj (sau din alta parte) dar care s-a murat sub forma de fidea – nu din capatina de varza murata taiata mai apoi.
un zece cu felicitari pentru reteta…..poate nu o fii cea originala reteta dupa spusele unora……dar cu varza proaspata e mult mai sanatoasa……
Degeaba te superi…eu nu sunt Cluj, dar sunt din Cluj, puteai sa-i dai alta denumire preparatului. Nu se face decat cu varza murata, nu are ce cauta ardeiul acolo, plus ca arata foarte rau bucatile alea de rosii flescaite pe deasupra si kaiserul ars, daca va rasculati toti ca la Bobalna cand auziti o critica, apai asa si evoluati…
Noa, tu, Najet (sau Regaininia), să șchii că ai dreptache! Nu îi varză a la Cluj, îi drept, ce îi ghe zece ori mai bună ghecât varza a la Cluj! Așa că io propun să îi zâcă varza a la Amalia, să nu se confunghe oarecum. Cât ghespre kaizer și roșii, noa, cum să-ți spun io, apăi așa arată ele când le bagi la cuptor! Nu rămân tăt așe cum le-ai băgat, tu! După cum vezi noi, aceia care am scris pe aici că am încercat și ni-o plăcut, am ales să evoluăm cătră colesterol mai puțân (fără smântână și cu carne amestecată) și numa oleacă sare (cu curechi dulce, nu ghin ciubăr). Nu șchiu tu în ce direcție îți place să evoluezi, da datorită acelora ca tine, mai gustăm și ghin alte preparache traghiționale, cum ar fi nasul pă sus a la Cluj! Preparat traghițional, făcut numa cu ingreghienche ghe la Cluj!
:))
Fiecare face cum vrea, daca mie imi place sa mananc slanina sau kaizerul prajit bine sau chiar ars ca asa imi place mie ce problema sa aiba restul persoanelor, reteta e nemaipomenita, tu poti sa nu o ti atat la cuptor sa nu se arda kaizerul :)… e superb blogul, multumim Amalia
e pt prima data cand te citesc,amalia…am preluat reteta de varza a la cluj…sper sa imi iasa..
sper si eu
va salut cu respect
am facut si eu varza ,adica reteta asta si a iesit excelenta ,foarte buna
e adevarat ca poza cam sperie lumea ,arata cam urit poza ,dar reteta este perfecta ,mie mi-a iesit delicioasa ,super buna
as vrea sa incerc si eu reteta dar nu stiu de care varza trebuie sa folosesc…
Varza alba proaspata.
Aceasta reteta o folosesc si eu, doar ca nu am pus ceapa si ardei, dar o sa incerc. Multumesc!